英國首相:香港不得考慮投降

276 回覆
685 Like 27 Dislike
計埋民兵有十萬唔出奇
點知係東莞就真係笑囉
條友柒撚咗係到死撐
全中國境內核彈自爆
香港英軍有華人炮兵工兵,
香港自己有義勇軍步兵、義勇軍炮兵、華人軍團,香港華人一定上過前線,係黃泥涌峽同筲箕灣,香港本地軍人都死咗唔少人。
我個人認為,香港失守最致命原因係輸在人少武器少
正如有巴打已經指出,日軍進攻嘅成本比預期高,亦都解釋到點解佢地黃泥涌峽殺洪同學/喺赤柱大開殺戒
(38師團定23軍嘅報告話香港之役發揮白刃戰術威力,又無視軍官傷亡率高嘅問題,率之後遇到少力更強嘅美軍就輸到清袋)
當然英聯邦軍都有失誤,例如城門碉堡失陷,炸沉自己友船等等。
加拿大軍亦冇出到最強嘅軍團,而演習亦都趕唔切。

但印軍喺門口軍登陸香港島之後幾連兵力打幾個大隊,曉士兵團班老人以死相搏,黃泥涌峽惡鬥等等,都顯示守軍絕對唔係求其是旦打。
仲有皇家海軍色雷斯人號同岸上諸炮台打到日本海軍幾乎參與唔到香港之戰,都係限米煮限飯得嚟唔差嘅結果。
記得賭王有講臨尾HKU學生都要幫手
當年香港人參軍,起碼都識簡單英文,義勇軍好多都係中學生同大學生。
其實唔信華人錯唔哂,所有華兵有個規定要識英文,同埋義勇軍得1/4係華人
同埋38師團本身仲要追進度
一攻完香港就要去印尼搶油田
實派多啲人嘅 始終要個中轉站駁腳搶資源
贏左個香港輸撚左個日本,值得咩
佢意思應該係話捉壯丁一人一支槍推港人上前線
正確黎講係英政府唔想守香港,只係象徵式做下反抗就算
36年個plan phase 1 都做唔到點守
當中仲有啲係混血
強國嘅國民黨黨軍同狆共嘅非法武裝,都有捉人參軍,不過實情只係炮灰,唔好話反攻南京、上海、北平,係日本向美軍投降時,就連廣州都仍然係日軍控制。
有巴打話啲香港守軍逃亡去中國,依個事實。但有啲人去到再搵英國再報到再打,詳情可以睇睇香港志願連,殲敵部隊,77步兵旅,都有香港人喺度。仲有大量香港人加入英軍服務團,包括除家祥,雷福榮劉德愛夫婦等等都為香港重光作出貢獻。
Source嘅意思係核彈裡面包括原子彈,但核彈因為有好多種,所以核彈唔一定係原子彈

打個比喻就係:奶茶係飲品嘅一種,但飲品唔一定係奶茶
但你就走嚟同人講奶茶唔算係飲品
深圳自爆,香港都會瀨野
當年無規定兒童要入學讀書,當年好多華人家庭大量繁殖,只係為咗過幾年就會多啲人幫手打工搵錢。
軍用地圖只有英文版,坐標都係要識英文同數學,連英文字母都唔識,就好難參軍,
睇返當年日軍對強國軍嘅訓練同戰力,係文化水平嘅反映。
要滅共,唔通真係可以兵不刃血咩
重有當時華人係可以香港廣東兩邊隨便去
今日佢係香港住聽日都唔知佢重係唔係度住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞