英國首相:香港不得考慮投降

276 回覆
685 Like 27 Dislike
香港島同硫磺島根本無可比性。

硫磺島當時只有日軍係島上,日本居民就撤嗮咗去父島,日軍可以無限制死守,完全無顧慮。
香港守軍就算自己博到盡犧牲,但港督都唔可以完全唔理居民生死。

香港島完全被孤立,周圍都係日本直接控制嘅廣州、深圳、海南島、台灣,強國軍隊有縮咗入內陸省,日軍包圍香港嘅兵力源源不絕。
硫磺島就離美國夏威夷幾千公里,美軍只有海軍陸戰隊上岸,日軍當時就係想拖到海軍陸戰隊傷亡慘重,美軍就會返航美國再作打算。
萬幾人守山
樓主連軍隊基本後勤都唔識好難同你討論
不過都試下啦

拎硫磺島其實冇得比,拎塞班先,瓜達爾卡納爾島得,因為硫磺島係日本主戰場,佢可以拎最好嘅部隊出黎,香港唔係主戰場精英要放係歐洲,第2,全力守香港對於佢地係因為要打敗法西斯,唔係守住依個地方,尤其是黎得1個月嘅加兵,所以唔會好似你咁打

你咁打唔係唔得你未睇下一木支隊係點,仲on9,冇啦啦萬歲沖鋒送左成千個人頭
咁整個北京大轟炸都係主要炸死班官啫火力唔使好大
瓜島同香港島都有極大分別。
瓜島係日軍嘅主要進攻路線,島上無日本居民,除咗日軍,只有幫手起機場嘅日本工人。
日軍係瓜島慘敗,係因為嚴重低估美軍嘅防守決心,完全低估美軍已經登陸瓜島嘅人數,以為美軍只有幾百人登島,日軍派一千人就夠搶返瓜島,但實際上美軍係登陸初期,連坦克都已運咗上島。
佢on9㗎,軍國主義上腦,尻死送頭先值得尊重㗎,有心保衛香港嘅守軍唔值得尊重
國軍同一木支隊比邊個勁d
你响邊到聽番黎??
學校係無教 你又緊係無去搵料睇

唔識唔緊要 比住個intro你學下先
https://youtu.be/owHeqQb8YPU

Btw 多謝樓主你得閑就開呢類po
畢竟有好多人真係唔識
柒你老母!
我都認同,唔夠打就應be water移民著草閃人,戰到一兵一卒?不是所有人都能XX,我只會食下黃店買下報紙,錢都捐埋仲想點?!人人都要去以死相拼?佢上前線我屋企上線各有各做麻!
That’s Scottish piper
話英軍廢果位可能學saving private ryan入面tom hanks 話monty is overrated
有一樣戰略野要留意, 日本攻打香港係太平洋戰爭的第一部分, 而唔係遠征中國的其中一部分, 即沿海同路軌打中國大城市

同一個早上, 日本偷襲珍珠港同馬來亞。馬來亞十萬駐軍都要投降

依一次係軍事歷史上最成功的simultaneous offence
向來香港戰役都唔屬於日中戰爭,日本係1941年12月8日同英美荷蘭開戰,日本進攻香港係要清除英國港口,確保運輸印尼同馬來亞嘅石油橡膠安全,
強國同香港暴政扭曲香港戰役係日中戰爭,由英加港印軍打強國抗日戰爭嘅謊言又不攻自破,於是強國就一個大話冚一個大話炮製東肛縱隊偽歷史。
不得考慮投降
叫左你讀下書啦on9仔
冇錯,太平洋戰爭開始前日本政府仲猶豫諗緊打邊個,蘇聯/英國/美國都有考慮晒
最後打香港,珍珠港,馬來亞,新加坡係向英國,美國宣戰

不過攻陷香港作用,亦可以用嚟打擊蔣介石政府
因為香港投降前,中國通過香港得到戰爭物資,香港亦都有幫蔣介石印法幣,仲有啲特工喺度收風

所以打香港一舉數得,都幫到打中國手
我都係搬字過紙
俾返credits 鄺教授,蔡sir,Watershed Hong Kong 等等嘅page
化外都出咗漫畫
介紹多啲朋友睇孤獨前哨,重光之路
1938年10月,日軍係大亞灣登陸,唔夠兩個星期強國軍隊撤離,日軍就接收廣州、深圳,
1938年10月尾,日軍已經封鎖嗮香港同強國嘅陸路交通,唔俾強國由香港取得物資,而且日軍係廣州部署咗幾個師團,成立埋軍級單位,香港自己都拆咗羅湖嘅路軌同set咗road block唔俾日軍越境,物流早就斷嗮,
但香港始終係英國領地,日本未準備好都唔敢亂來,去到美國石油禁運,日本同英美全面決裂,至開始部署入侵香港。
三民主義巴打你仲未答呀,一木支隊送死係未拎黎拖住美軍

一木支隊驚你唔識,
問關島算,不斷萬歲衝鋒對成個防守戰略有咩好處

關島都驚你唔識,塞班島點都聽過掛,4000人萬歲衝鋒滅左人地兩個營,對成個戰局有咩影響拖唔拖到美軍
日軍打島嶼戰,唔係撤走嗮日本居民,就係唔理居民死活,就算戰敗都要殺清所有居民,推落懸崖,比死係美軍炮火更多。
香港島唔係只有軍官,仲有港督、輔政司民官,係戰時有責任減少平民傷亡,要英軍好似日軍為咗死守去殺幾十萬居民,其實係美化戰爭罪行。
先食三峽大壩
即係美國一打南海 香港就會投降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞