英國首相:香港不得考慮投降

276 回覆
685 Like 27 Dislike
所羅門的審判
日本都戰前一刻都仲畀緊假象美國會談判

英美澳加一早傾好要分階段增派軍隊守東亞
臨開波前到嘅加軍係第一批,呢批軍隊連重裝備都未到香港就焗打

日軍自己估計一星期就搞掂,最後用咗大半個月
連日軍都唔覺佢哋廢啦,你憑咩呀

同埋唔該睇返當時形勢先
香港附近最近嘅盟軍一係廣東游擊嘅國軍
一係菲律賓嘅美軍

咁撚勁你做莫德庇嘅角色嘛,咁大枝嘢
你想死唔好拖埋其他人落水啦
咁大陸放核彈 例如南京 你估香港可以一d 事都無咩
日本驚蘇共斬撚咗天皇嗰頭,先要投降咋,日本人根本唔怕死完全唔驚原子彈,中國東北當蘇聯死㗎
嗰個年代講民主化肯定變造共產
核彈係統稱
原子彈係核彈家庭其中一種

咁都有得嘈
當年唔係國共內戰又真係有可能做到嘅
Lille: Who?
如果係講 Young Plan
咁應該係香港華人士紳阻佢啱
呢條戇鳩仔係咁追著人話唔同仲要自己都話原子彈係核子彈其中一類
你意思係上面會射核彈射自己地方?
核範圍都大 中中國 香港都會高危害指標
葛量洪採取較溫和對華立場
另一個角度睇,如果當時(1947-57)英國同佢唔係用呢種對華態度,香港或者會俾土共搞得再勁啲。

(但歷史發生咗就係發生咗,冇計)
resist to the end
射北京上海重慶算啦
其他地方用返常規導彈夠造
射咁多核彈會攬炒埋其他國家
但係嗰陣時蘇聯代表民主,美國代表自由,同現代美國代表晒民主自由係唔同的,嗰陣時話支持民主同支持共產黨一樣
想對比下 Normandy D day
英軍負責打 Caen
英國傘兵早一晚要佔領 Bénouville Bridge
佢地被下令要 "Hold until relieved"
佢地要死守
而成攻與否就在於幾個鐘後嘅登陸
但佢地知道會有登陸,會有機會成功
而1941年嘅香港就係絕望
英國吹到個防禦工事大一大,攪到日本仔真係認真對付,派出相對多嘅人數攻港,所以英加聯軍係無可能贏。
邱吉爾唔鐘意講投降,不過軍部有軍部做咁解。
現實係,國民黨都走難去咗重慶,狆共嘅所謂縱隊逃跑離開亦無係上海同南京。

狆共嘅所謂東肛縱隊更加無打過香港保衛戰,到咗1945年8月香港重光時,狆共選擇同英國人合作,換取戰後可以留係香港從事危害國民政府嘅活動。
你不如google下呢句先啦
人地講緊乜都唔知
你都幾矛盾窩。
一方面就話盟軍俾日本耍左以為唔洗開拖,但一方面又話已開始增兵。。
認為唔洗開拖做乜要增兵?
認為會開拖點解無做好準備?
萬幾人派一兩千人佔晒d 山埋晒軍火同補給,以日軍攻香港嘅兵力,閒限地守兩三個月都唔洗投降啦。
英軍廢就廢啦,無得兜。
如果換係日軍或德軍守(邊個將領都得) ,一定會打得好好多。
無錯英軍係無國軍咁廢,但比較德軍日軍,英軍就係廢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞