英國首相:香港不得考慮投降

276 回覆
685 Like 27 Dislike
你都戇鳩
加入大東亞共榮圈,亞洲人團結自強對抗鬼佬殖民者,點都好過依家英國將香港送畀支那
ff大會又開始
韓國佬表示你都戇鳩
同有無吹大無關,其實1930年代後期係新起防線同炮台都係機密,當時新落成嘅彈藥庫亦唔會登上報紙。
軍部自稱有能力應付係正常講法,全世界政府都係咁。
日本人第一次同時向英國美國開戰,必然要志在必得,香港守軍萬幾人,日軍派幾萬人進攻香港,並非唔合理。
北京 天津 湖北
史太林格勒D德軍最後都係收到一樣既ORDER
善用起底功能
本身老美食緊花生點知傻佬去打珍珠港
香港人實有方法扭轉劣勢; be water
哦!係喎!鳩叫完雞蛋與高牆跟住同人講查下段野出自邊先喇!講緊樹上春樹本書姐,有撚話過關香港革命事呢!咁又係,個個鳩都縮埋,邊有資格用never surrender黎講自己呢!移民閃人著草都黎唔切喇!敢講唔敢做!戰鬥到底?笑鳩死人!
鳩叫時代抽革命但冇話血,錢都唔捨得流咪哩班只識鳩叫出post食黃店嘅偽抗爭者一貫作風囉!講就天下無敵,三罷就無能為力!黑警成功以暴制亂!完!

現在靜晒!721?都係post下食日冬至食邊間黃店外賣喇!
知名五毛Hello
唔打唔得,美國一早石油禁運咗
連德國都要慳油慳到用騾馬運油上前線比裝甲部隊,你話日本無油點撚樣打落去
所以班傻佬點打都輸
史太林係德軍進攻基輔、明斯克,圍攻列寧格勒、史太林格勒時,都有落過相同嘅命令。
無矛盾

就係用增兵增加日本進軍成本令佢停手,美國就用禁運石油
一向增兵都係其中一種制衡嘅手段,台海危機、古巴導彈危機都係咁,換做現代都有,只係變咗用國防預算嚇人哋囉。

你唔識不代表呢種方法不存在。

英國陸軍相對法德美蘇日一向都少人
人口本身已經少過人地,仲要遠東唔係英國主場。
人哋一直重心守緊本島,香港嘅係二線部隊,去到41年中先有啲餘力派兵去亞洲,先有同美加澳夾計增兵嘅計劃。

係嘅,同德軍比英軍係差啲,但日軍?
十日成個滿洲無撚咗喎

仲有,話斷補給派人守山頭就守到好耐?
FYI,香港當時係百鳩幾萬人口嘅孤城,而且日軍有曬制空同制海。學日本人囉,推沖繩人做肉盾就頂到兩個月嘅

都係嗰句啦,日軍自己嘅戰記都讚英軍頑抗。
hello五毛
呢D就係真正守衛香港,非黑警果D濕鳩打飛機口號。
事實被德軍守,比堆88炮加4號都係死路一條,一來你嘅補品線一開戰已經完撚左,馬六甲已經被日本海軍封左東行就馬里納加印尼個邊打貨船

仲有英德嘅主戰場係非洲同英倫海峽,係理唔到香港淨係講香港連裝甲車都冇架就知佢唔想用一線兵守

點解唔填滿條守線係佢冇諗住咁快開戰,
其一係大陸戰場仲打緊,日本早兩年打南京上海都打左收皮咁濟
其二係巴巴羅薩開左波諗住日本會北進幫德國多過南進,其三係佢得番新兵,有腳都去左非洲打緊德國,
最後係香港對英國本土冇戰略價值

比德國守一樣有問題,精銳部隊會係9月調番去打莫斯科得番2線兵,唔會比坦克你,巴巴羅薩都唔夠用,德國海軍就訓緊教,空軍40年比戈林賣左1/3 ,仲未計佢要派兵去馬來亞半島

見你未講美國幫你講埋,個時美國係歐洲行先有資源都比歐洲唔去亞洲加上當時陸軍兵力20萬都唔知有冇所以都唔會守到

香港當時有無幾萬都係問題,咁大個印度都係得十萬兵力。
共匪記者薩空了反而話係英國人唔信華人
唔肯動力華人上前線英國真係衰仁慈
冇記錯話馬來半島+新加坡
英國澳洲同印度兵加埋有8萬人被俘
香港果邊,係計埋香港自己做兼職嘅義勇防衛軍,海軍守備隊,屬於香港全職軍人嘅華人軍團,仲有香港民兵,同係軍部嘅民職人員。
假設佢塞滿醉酒灣防線,個到應該有成6個營可能仲可以多d 依家得3個營

但係日本仔冇諗過條防線咁少人以為會多d , 所以當要塞黎打將你炸9出條防線,點知比個小學雞一9野打穿條防線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞