英國首相:香港不得考慮投降

276 回覆
685 Like 27 Dislike
依個係早期諗法,但之後就改變咗,如果唔係醉酒灣防線點嚟?
又搵加拿大出兵?
同日本比無得比人地明治維新之後個個起碼都識寫自己個名
你班仆街果然係亂嚟兵糧寸斷有冇聽過 當年美國係炸日本啲兵工廠先投降 炸支那都係炸田炸廠斷生產線先有效 唔係隨便嚟
唔係唔想守住香港,而係日軍進攻廣東,強國軍隊唔夠兩個星期,就棄守廣州、深圳、中山,之後日軍佔埋海南島,台灣早就屬於日本,日軍淨係台南都有幾個機場。
香港當時等於被包圍,但資源上又可能長期防守,但以傷亡數字嚟講,又唔係反抗下就算,係灣仔銅鑼灣當時已經打巷戰。
好似丹麥,直情係一個上午,死咗唔夠30人,丹麥就投降。
你有冇見過支那啲工廠區幾撚大 閒閒地幾個香港 唔係點解會係咁割韭菜同強拆
洗搞咁多野啦
一野炸爆三峽大霸咪算囉
萬幾人守一個滿佈山脈,但又資源豐富嘅島,守幾日就要無條件投降,係歷史少見嘅醜事。
你點兜都無用。
守山頭未必真係咁有效,但呢個係最基本,但就係連最基本都無做,先顯得英軍廢。
反正投降日軍都唔會少殺香港人,英軍佔山唔投降,最少可以拖住日軍,減輕其他戰區嘅壓力。
而加係講緊守島,日軍守島戰績就係有硫磺島,呢個係英軍無法相比嘅。
冇錯,當時英國唔想得失日本人中封咗緬甸入中國嘅陸路運輸,已經令英國個聲譽受損,所以駐防香港係想威攝,警告日本,如果日本打香港就要預咗英國會抵抗到底,仲有支持蔣介石政府繼續抵抗嘅意思
呢個要呀 起碼收咗華南皮先
醉酒灣係36年搞出黎,都未開戰用當年嘅諗法一定守到,因為主力可以調動只係時間問題

但係40年已經知道守唔到,求其搵加拿大d 雜卒連拎VC 嘅Osborn 用英軍標準都只係傷兵唔岩做軍人,有用個d送哂去非洲

將主力守係馬六甲你就知40年打後香港已經無得守

強國軍隊人數比日軍多,但打咗一個星期就放棄廣州深圳,
香港已經無空軍海軍,仲要同強國倒轉,自己人少打人多嘅日軍,但挨到超過強國嘅日數,已非強國人可以比擬。
差唔多啦...
聯軍來了 我帶路
香港守軍就算唔係出最優秀嘅軍團,但都恕我唔同意用雜碎形容佢地。
佢地如果唔得,都可以幫手守咁耐,我覺得佢地已經表現好好。
近排有套SINGAPORE GRIP 講呢段歷史
國軍係廢,我諗無人會反對窩。。
狆共嘅東肛縱隊更廢,
係日軍入侵時,狆共嘅縱隊就乘機發起暴亂。

狆共鬥委會係1967就周圍放炸彈,
但就日軍入侵佔領時,東肛縱隊無周圍放炸彈炸死日軍,反而趁日軍入侵驅逐咗國民政府,自己就係日軍佔領地趁機擴張叛亂勢力。
第一 幾日投降已經錯曬

第二 咪吹到香港山頭好大先

拎極少/甚至無常住人口嘅硫磺島同一個幾十萬人口嘅香港島比真係好嘢,補給百幾萬人同淨係補一萬差好多仲要話香港島資源豐富,當時嘅香港山頭係光架,連樹木都少

要英軍拎咁多香港市民條命嚟賭

咁英軍守馬爾他守幾年又點睇?
國軍德訓部隊點睇
對比起馬來亞佢地只係一隊雜牌軍,無可否認佢地真係奮戰到最後,但佢地只係一隊雜牌軍得1個月都冇嘅新兵加少量正規軍,對比係馬來亞3隊正規師加一隊鄉土師(未計旅同之後嘅指揮部直屬部隊)就知英國唔重視香港,地位左右唔到戰局

點解戰後會重視因為馬來亞要跳船,亞洲得番香港一個據點
馬六甲個地理位置真係幾重要既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞