[世紀難題]Trolly Problem

194 回覆
17 Like 41 Dislike
我郁=個條仆街因我而死
唔郁=5條仆街死wfc 非洲每60秒就有1分鐘過去

係呀, 如果加插背景 咁答案就會因為你本身主觀的睇法而定

都係多d思考姐
因為我見上面位巴打好似係因為事不關己所以覺得死幾多都冇所謂 最緊要唔關自己事 咪改下題目 睇下佢有乜睇法 討論下

無語氣地講的確唔關我事, 但又冇覺得"死幾多都冇所謂", 因為我出發點係自己有冇殺人

講真 每個人有自己一套既道德觀念 冇人可以話自己果套岩 人地錯 呢d問題自己選擇自己負責

不過我想follow下, 大家又覺得轉軌定唔轉軌既人道德觀"高"d?

高汁問題👍🏻👍🏻
不過問清楚先 有無咩背景?

冇曬咩野家人朋友親戚啦
乜都冇

我覺得轉
因為我會賭個五個人將來有意義d
功利主義 符合番現實社會 所以會喱個道德觀會高d 多人認同
一個係救唔到五個人
一個係殺死一個人
淨係見到樓主用兩難題不斷享受質問人既樂趣
之後不斷有人送上門俾佢質
與其問想救邊個 不如問想殺邊個
我想講係 我唔會做任何選擇 因為唔輪到我去決定
我可以盡力去救人 不過如果救人係要殺人 我唔會做決定 我冇能力去定邊個死 邊個生
我郁=個條仆街因我而死
唔郁=5條仆街死wfc 非洲每60秒就有1分鐘過去

人要死就係要死,你今日救到五條仆街唔代表嗰五條仆街聽日唔會死

識d嘢

還ok既, no hard feeling

同埋我地有我地討論,樓豬有樓豬質問。

啱啊 佢亂入 引大家注意姐
佢哋喺軌道做嘢已經有預料到自己會有危險 審視過風險先做
點解要插手入去
答案係離開呢條問題
其實可以乜都唔做 唔關你事架喎
係因為你望到呢件事發生 所以覺得自己involve係入面姐
樓豬question bank
http://hornydragon.blogspot.com/2016/10/780.html?m=1

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
唔好意思又拎翻出黎講
其實如果唔係陌生人而係親戚朋友 各巴打又會點簡呢?都係唔會轉個switch?
而又基於咩原因會做出呢個決定?

啱啊 佢亂入 引大家注意姐

我覺得我無權操控其他人生死 所以唔會有行動
唔好意思又拎翻出黎講
其實如果唔係陌生人而係親戚朋友 各巴打又會點簡呢?都係唔會轉個switch?
而又基於咩原因會做出呢個決定?

基於道德原則 應該死就應該死
基於個人感情 就會轉switch 但之後會更加痛苦 因為害死咗唔應該死的人
又回歸到 the lesser evil
中學果時問個老師類似問題
佢答我 大家都係生命 唔黎一個人定五個人都係生命
你撞五個人 佢地背後家庭既人都會傷心 撞一個人佢背後家庭都會傷心
但我會揀撞一個人 因為現實情況 死一個好過死五個 欠既人好似少d
世紀道德難題
少數人係咪就比較值得死呢?
樓主有興趣可以睇吓「奇葩說」其中有一集係講呢一個話題 可能會有啲啟發
又係呢d屈人問題… 唔係a就係b
正常情況下 我會先選擇1個人 然後自己過去救佢

巴打一定係小明
世紀道德難題
少數人係咪就比較值得死呢?
樓主有興趣可以睇吓「奇葩說」其中有一集係講呢一個話題 可能會有啲啟發

好的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞