[世紀難題]Trolly Problem

194 回覆
17 Like 41 Dislike
我一定係會揀撞死5個
原因,係佢地選擇係原來行車道出現,係抵死
另一個人...佢身處非原行車道...佢本來唔應該死

但佢地條命係你手喎
個天比機會你去救個五個人喎

樓主唔好睇到自己咁大,咩個天比機會你,你只不過咁橋行過架炸,當個六個人同你一啲關係都無個陣,你做咩其實都無分別

你話生死有命富貴由天
即係你覺得係個天一早註定個五個要死
你認為個天主宰左一切
但宜家就係個天比你咁啱行過條橋 要你去做選擇去救五個人定一個人
而你既決定係決定 究竟一個人死定五個人死?

不如咁講我雖然係粒制隔離,但係我又超然左,我選擇唔理會粒制,當我唔係隔離,同埋個句唔係我講架

有冇聽過 :有人被欺凌 沉默者等於幫兇
咁樣又有冇問題呢?

因為欺凌者係做錯, 你舉證佢係有道德責任

依家呢個case你要舉證既係綁佢地上條軌果個兇手, 而唔係諗死1定死5

係喎 明白
但呢d問題焗住我揀1個定5個 唔諗其他野

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明
其實只需要答一個人死定五個人死
唔明點解咁多人都加插背景和關係或者後果

我一直都明 不過呢d問題真係冇咩意思
只有係咁爭論 因為現實情況有各種變化可是選擇

same
一路都明樓主只係要人答A or B
但手痕想討論埋落去, no hard feeling

me2
just for討論 想知大家有咩諗法
我就覺得 如果本身5個人係會俾車撞死,我覺得成件事係整定,因為如果無改變路線,果1個人都唔洗死
所以唔會強行用人條命換5條 其實就算100對1都會照比果100個人死

會唔會其實你出現係果度 可以選擇用一條人命換5條都係整定?
如果冇整定你就唔會出現係果度

或者可能你出現係嗰度而選擇唔拉掣等個五個人死都係整定
Just saying

咁樣又有冇問題呢?

依家呢個case你要舉證既係綁佢地上條軌果個兇手, 而唔係諗死1定死5

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

咁你要人咁答, 答完就唔好追問 "點解你會由得果X個人"死
咩都唔加插只得A or B 咁呢條問題冇意義

睇你係功利主義定康德主義
點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

但我又衰答左, 答案係無論本身死幾多個我都唔會搞個制

咁如果d人全部換成係你屋企人/好朋友 你又會唔會掂個制

咁樣又有冇問題呢?

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

👍🏻👍🏻即係五個人死

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

如果加插左背景, 啲答案就會唔同晒

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

樓主唔係話唔要任何背景咩
我就覺得 如果本身5個人係會俾車撞死,我覺得成件事係整定,因為如果無改變路線,果1個人都唔洗死
所以唔會強行用人條命換5條 其實就算100對1都會照比果100個人死

Just saying

都係
所以整定呢個解釋係萬能

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

係呀, 如果加插背景 咁答案就會因為你本身主觀的睇法而定
純粹以自己出發,
我唔switch,我冇殺到嗰5個人,
但如果我switch咗,我就可能被判殺咗嗰個人。

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任
但道德觀念上 你同親手殺佢哋冇分別

法律上無問題未得囉
世界上咁多人死唔通又入我數咩

明白 即係假設強姦唔犯法 你會去做

咦有趣wo
你可以不斷假設黎搵你想要既答案, 咁呢個係討論定係打擂台

可過我又答你, 如果強姦唔犯法有人會去做, 強姦唔犯法就冇強姦呢個字, 冇強姦呢個字自細就冇人話呢件事一定唔做得, 所謂既"道德"界線就會shift

你唔可以以現在既道德認知笠落去你"假設"既野, 明未?

呢條根本冇特定答案 我嘅回答只係睇你哋會唔會轉駄
番去問題啦不如
咁你又話會被判殺左人

你up乜
你走去搞個制之後死既人當然關你事
你唔搞點會入罪呀?

Omission general rule no liability,
如果我郁個switch,我就係選擇去殺佢(R v Dudley & Stephens)

我嘅原則就係唔犯法就得嘅,咁我咪唔搞個switch,就係咁簡單。
祈禱,等上帝打救佢地
一切都係神的旨意

Just saying

不如你解釋下咩叫命運 其實而家就好似比緊個機會你去決定
五個

地球太多人了 負荷唔到

答得幾好
咁如果我再問你
個五個係你親人
個一個係你愛人
你會點揀

愛人for sure
親人=麻煩根源

係喎 明白

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

唔睇背景...應該由個5個人死,因為佢地出現係原行車道
死係自己攞黎,另一個唔係身處係原行車軌,佢唔應該死

Just saying

都係
所以整定呢個解釋係萬能

呢d哲學野 又會問命運係整定or命運由我創
大部分人都選擇五個人死
符合康德主義
康德主義認為,道德應該建立在必要的義務責任上。如果不可以殺人是一種道德義務,在上述兩個版本的思想實驗中,都不應該動手,讓一個人犧牲,即使這個行為的後果是犧牲五個人。

Just saying

都係
所以整定呢個解釋係萬能

呢d哲學野 又會問命運係整定or命運由我創

啱啊

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
終於有人明

點知又要加插咁多嘢姐
你覺得無意義 可以唔答

係呀, 如果加插背景 咁答案就會因為你本身主觀的睇法而定

都係多d思考姐
因為我見上面位巴打好似係因為事不關己所以覺得死幾多都冇所謂 最緊要唔關自己事 咪改下題目 睇下佢有乜睇法 討論下
呢條問題加人物背景係冇意義

條問題要拗嘅點就係見到等唔等於參與
覺得唔等於咪揀五個人死
覺得等於咪一個人死囉
Utilitarianism VS Deontology
呢題係智能駕駛系統發展上 係遲早要面對既問題 的確要拎出黎討論下

計expect value
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞