[世紀難題]Trolly Problem

194 回覆
17 Like 41 Dislike
好多人都聽過喱個問題 我想知大家點選擇
其大致內容:假設你看到一輛剎車壞了的有軌電車,即將撞上前方軌道上的五個人,而旁邊的備用軌道上只有一個人,如果你什麼都不做,五個人會被撞死。你手邊有一個按鈕,按下按鈕,車會駛入備用軌道,只撞死一個人。你是否應該犧牲這一個人的生命而拯救另外五個人?

正皮:撞死一個人
負皮:撞死五個人

麻煩大家解釋下選擇的原因
認真mode
睇下嗰5個係咩人

係無任何關係 背景底下你會點選擇
學校功課?

唔係 純粹討論
我唔會撳個掣 因為一撳個掣就代表我介入咗佢地嘅生死

咁即係個五個人要死?
呢題係智能駕駛系統發展上 係遲早要面對既問題 的確要拎出黎討論下
呢題係智能駕駛系統發展上 係遲早要面對既問題 的確要拎出黎討論下

咁你點選擇?
抽離所有背景係無得討論,
俾我揀會係人數多寡,
所以我揀一個嗰邊。

至於樓上有巴打講唔會郁個掣,
因為一郁就介入件事,
但其實你望到(觀察到)件事嗰時,
其實你已經介入咗件事度。
又係呢d屈人問題… 唔係a就係b
正常情況下 我會先選擇1個人 然後自己過去救佢
五個

地球太多人了 負荷唔到
又係呢d屈人問題… 唔係a就係b
正常情況下 我會先選擇1個人 然後自己過去救佢

無得救 一定有人會死
五個

地球太多人了 負荷唔到

x2
事不關己沾沾自喜
五個

地球太多人了 負荷唔到

答得幾好
咁如果我再問你
個五個係你親人
個一個係你愛人
你會點揀
抽離所有背景係無得討論,
俾我揀會係人數多寡,
所以我揀一個嗰邊。

至於樓上有巴打講唔會郁個掣,
因為一郁就介入件事,
但其實你望到(觀察到)件事嗰時,
其實你已經介入咗件事度。

因為一個死好過五個死?
五個

地球太多人了 負荷唔到

答得幾好
咁如果我再問你
個五個係你親人
個一個係你愛人
你會點揀

愛人for sure
親人=麻煩根源
如果係5個平民 同1個可推動社會進步發展既人 又會點揀?
純粹以自己出發,
我唔switch,我冇殺到嗰5個人,
但如果我switch咗,我就可能被判殺咗嗰個人。
純粹以自己出發,
我唔switch,我冇殺到嗰5個人,
但如果我switch咗,我就可能被判殺咗嗰個人。

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任
但道德觀念上 你同親手殺佢哋冇分別

"When you have to make a choice and don't make it, that is in itself a choice."
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞