[世紀難題]Trolly Problem

194 回覆
17 Like 41 Dislike
如果係5個平民 同1個可推動社會進步發展既人 又會點揀?

問得好

我會揀個五個平民
因為我信個五個平民 其中一個將來可以成為推動社會進步發展嘅人
負評
生死有命 富貴由天
負評
生死有命 富貴由天

但佢地條命係你手喎
個天比機會你去救個五個人喎

問得好

我會揀個五個平民
因為我信個五個平民 其中一個將來可以成為推動社會進步發展嘅人

玩下野先
5個老人家 1知孕婦

問得好

我會揀個五個平民

玩下野先
5個老人家 1個孕婦
純粹以自己出發,
我唔switch,我冇殺到嗰5個人,
但如果我switch咗,我就可能被判殺咗嗰個人。

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任
但道德觀念上 你同親手殺佢哋冇分別

法律上無問題未得囉
世界上咁多人死唔通又入我數咩

明白 即係假設強姦唔犯法 你會去做
我唔會去干涉....維持現況
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

咁從最底層開始諗, 姐係我switch左有機會被判殺5個人
咁點解要switch

因為睇你會選擇撞死五個人定一個人

問得好

我會揀個五個平民

玩下野先
5個老人家 1知孕婦

咁緊係5個老人死啦
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

法律上無問題未得囉

呢d道德問題 我的話 救到就救 救唔到亦問心無愧 因為只少試過救
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

法律上無問題未得囉

其實你咁樣追問係冇意思,
因為根本就冇一個標準嘅答案。
每個人都有自己嘅答案。
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

法律上無問題未得囉

咁第一件事我會問嘅係,點解強姦會由犯法變成唔犯法先。當中一定有個原因。
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

法律上無問題未得囉

咁第一件事我會問嘅係,點解強姦會由犯法變成唔犯法先。當中一定有個原因。

咁都可以問點解同時會有5個人 同1個人在車軌上 當中一定有原因
負評
生死有命 富貴由天

但佢地條命係你手喎
個天比機會你去救個五個人喎

樓主唔好睇到自己咁大,咩個天比機會你,你只不過咁橋行過架炸,當個六個人同你一啲關係都無個陣,你做咩其實都無分別

你話生死有命富貴由天
即係你覺得係個天一早註定個五個要死
你認為個天主宰左一切
但宜家就係個天比你咁啱行過條橋 要你去做選擇去救五個人定一個人
而你既決定係決定 究竟一個人死定五個人死?
如果係我 我會㩒掣
但㩒完號嗰一剎那會同時斷埋電力供應系統
令到佢準備轉到另一段軌前停
之後由架電車脫軌
我諗電車啫 速度唔快應該死唔去
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

咁從最底層開始諗, 姐係我switch左有機會被判殺5個人
咁點解要switch

因為睇你會選擇撞死五個人定一個人

你又錯, 我唔switch我冇"選擇"撞死一個人, 但我switch左我就有"選擇"撞死五個人, 兩回事

你見到喎 你唔switch 已經係你既選擇
其實呢d問題 基於唔同假設條件同前提 就有唔同選擇 冇得爭論
純粹以自己出發,

你見死不救
同殺左佢地有咩分別?
只係法律上你無責任

法律上無問題未得囉

有咩野關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞