[11月26號]美國大選新聞總匯

352 回覆
246 Like 5 Dislike
樓主真有心
0負皮
正視聽
Neil postman講中晒,依家既問題正正係所有野都娛樂化,大家都浸淫係一啲低俗無意義既娛樂上面,唔再思考辯駁同求真,好簡單一樣野,大家都集中係睇啲youtuber係唔係真黃,而7個泛民8個建制9票當選、香港既政治人物講咗啲咩做咗啲咩,行咗入中聯辦make deal、收咗福建幫定唔知咩親中團體政治獻金、到今日都唔敢講香港法治已死(其實都係錯因為香港從來都無法治)、蔡東豪係咩料令立場新聞變咗有立場新聞,仲有好多無法盡錄,呢啲野大家反而覺得唔重要。
更甚者有啲人睇完城寨劉細良呢啲根本就要死全家既仆街就當自己公民覺醒咗,聽佢up完自己唔諗下岩唔岩,出處係邊,係咪貼近現實就照抄,將自己個腦外判俾kol,將公民義務同責任透過選票外判俾政棍,不過講錢就傷感情,叫佢地用錢外判革命俾勇武就係唔得喎,仲話勇武磚頭佬火魔撚裝修佬買槍撚係鬼喎

而娛樂化呢個現象,媒體絕對係最大既元兇,係香港呢個兇手就係蘋果,就係黎智英(所以我係好憎佢,trump話祝佢好運果日我仲心諗係咪叫佢放心被送中等美國英國有位入係呀,我就係覺得李柱銘黎智英同一眾泛民既唯一角色同功能就係被捕被逼害被送中,最好佢地就被自殺
以前我以為只有香港係咁,點知依家連美國都係咁

不過係美國既情況就比較覆雜,唔可以用香港看待香港民主黨既視角去看待美國民主黨,娛樂化既程度亦唔可以用香港既去比,始終人地公民意識強,一下就由twitter fb轉晒去weme parler呢啲,新聞轉睇newsmax(不過都係治標唔治本)。而且因為民族認同既關係你會見到荷里活係會撐美國人既社運(所以一棍打落去話係奶共其實的確係唔公道,不過佢地係有奶共既),泰國都係啦,泰國好多良心藝人撐泰國後生仔,偏偏香港既後生仔尤其本土主張獨立主張既後生仔就成為整個社會既人民公敵
同埋sanders係真心膠嘅左
佢長期向DEM入面被邊緣化. 明明向黨內初選係佢高呼聲啲. 但次次都畀人迫走. 又畀人偷票. 佢又無勢力. 除左乖乖地收錢之外其實佢無第二條路揀架喎.
佢年紀又唔可能畀佢再選總統. 同DEM攬炒見到班恰自己咁耐嘅仆街坐監. 滅黨都抵啦
因為講事實吖嘛
五毛同左膠可能已經block柒咗樓主
你當sanders係香港既梁天琦就明點解
下?
發覺左膠真係好鐘意屈人極右法西斯
同自己唔同就極右法西斯
根本客觀睇侵D政策直頭係左啦
push
所以我咪話大家當佢係梁天琦就明點解囉
2016年
泛民泛粉:下屆就係你本土天下啦今屆投咗omdb先
2020年
泛民泛粉:吓?依家我都係本土喎,點解唔投我呀,你係咪搞分化,係咪想𠝹票呀,哦我知啦你係收咗共產黨錢做野既鬼,偽本土真共諜,都唔知你係咪熱狗嚟

哇我都好想大家都咁做
呢班友唔知是咪由細到大都過慣晒嬌生慣養嘅生活
真係好撚玻璃心 講多幾句真話就開始屈racist 明明人哋都係asian
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞