[11月26號]美國大選新聞總匯

352 回覆
246 Like 5 Dislike
push
我又譯吓密西根州,幫輕吓。從簡。第二段。
https://defendingtherepublic.org/wp-content/uploads/2020/11/Michigan-Complaint.pdf
<管轄權和審判地>
#20-24 乜乜條例乜乜案例之類
<雙方人員>
#25-32 原告幾個都係密西根人呀,共和黨參選人等等;被告幾個係州政府人員及選委人員等等。
<事實陳述>
#33-40 原告根據憲法保障選舉結果。憲法對選舉有所規範。參議員選舉據此制定時間、地點、方式。總統選舉方式等等亦係背景資料,唔詳述。
#41 總之而家我地見到有好多問題,要上法庭經過調查同聆訊,先可以確認一個準確又誠實嘅選舉結果。
<一,法律背景﹕選舉監督規範>
<A,選委必須讓監票員可以有意義地觀察點票過程>
#42 監票員(election challenger)指代表參選黨/參選者或任何對選舉過程感興趣人仕
#43-47 監票員相關條例。
#48 州委書記BENSON 及Wayne縣違反上述有關法律及憲法賦予密西根選民應有之權利。
<B,驗票過程 canvassing process>
#49 為確保選舉過程,密西根設有三類人員,驗票員(inspectors),縣驗票員(board of county canvassers),州驗票員
#50-57 驗票工作包括,核對選票及投票簿資料、由區>縣>州上報政人員、修正結果、按日期結算等等驗票員相關條例
#58 州驗票員名單*N,Wayne縣驗票員名單*N
#59 有超過100 監票員提供宣誓證詞,指驗票員並無提供有效監票環境。
都係差唔多,州長,州委書記同選委果堆
有冇biden交接總匯?
無…見你話譯GA,我順手睇吓MI 啫
同你一樣主要係自己想睇,順便囉
呢個Canvassers 佢有少少官方意味咁,我都係求其譯做驗票
如果書面理解呢個字係助選團.... 但點解關助選團事呢
多謝手足 
The Board of State Canvassers certified Michigan’s November general election results in a 3-0-1 vote Monday.

check返大紀元中文,應該係州嘅檢票委員會
https://www.epochtimes.com/b5/20/11/24/n12573028.htm
我又譯吓密西根州,幫輕吓。從簡。第三段。比較實則同有血有肉,詳細多啲。
https://defendingtherepublic.org/wp-content/uploads/2020/11/Michigan-Complaint.pdf

<二,事實指控,違反選舉規則的不法行為>
#60 Wayne 縣以TCF Center (位於底特律)作唯一計票地點。
<A,共和黨監票員被排拒於點票計票過程之外>
#61 選票紙(BALLOT)同選票(VOTE)唔同。選票紙係張紙,成為選票係要,先由一個合資格選民,登記成為選民,完成登記程序,核實登記,再嚮投票日前完成投票。州卿及選委有責任確保一個合格選民所投的選票紙成為一張選票。而過程合乎選舉法律,而且全州一致地符合。
#62 監票員讓以上過程透明及可信賴。
#63 Wayne 縣唔俾監票員有意義地監票,違反選舉法。可能會有唔合適嘅選票紙成為選票(見SECTION B)。咁樣係違法,咁樣係唔公平。相關監票過程嘅證詞見EXHIBIT 3。
#64-65 共和黨唔俾入﹕有共和黨監票員唔俾入去TCF Center。民主黨就俾入。共和黨監票員出咗去,就入唔番去,又唔可以換人入。民主黨可以。
#66-67 歧視對待﹕結果民主黨監票員就多過共和黨監票員。REP 限制要離6 呎遠,DEM 唔駛。
#68-71 共和黨監票員唔俾睇選票紙嘅處理同計數﹕選舉人員刻意阻擋。至少3人被推開至遠到睇唔到。有人瑩光幕都拎開咗唔俾睇。TCF Center 個窗比嘢擋住。
#72-74 騷擾及移除共和黨監票員﹕被恐嚇,被騷擾。有人被恐嚇再問問問就驅逐出Wayne 縣。每有共和黨監票員離開計票區,人員s就起哄鳩叫。
#75-76 選舉人員無視及拒絕登記共和黨嘅監票﹕唔嚮Wayne 縣,好多監票員話佢地提出嘅監票異議被無視及不贊成。有人提出至少10 次異議係無被記低嘅。TRUMP 票被分開HEA 處理,可能無計。有人提出35 次異議因為嗰啲選票紙嘅選民資料唔嚮選民冊上便,被無視。
#77-79 不合法的重複選票紙﹕當部機讀唔到張選票紙,選票紙就會被重複,州卿有指示,出現咁嘅情況就要由2名各表一黨嘅驗票員inspectors處理。但Wayne 縣拒絕監票員觀察以上重複選票紙過程。也有觀察見到只有單邊驗票員,無咗共和黨嗰邊。
#80 監票員比例經常係2:1/2:0。有Dominon承包商話,超過20 部點票機由2個民主黨裁決選票紙,這不公平。又有民主黨人冒充共和黨人。
#81 選舉工作者,市/縣僱員,和民主黨監票員和社運人連成一氣,恐嚇,騷擾,分散注意力或移走共和黨監票員。
【突發】「釋放海妖」法律文件pdf連結被Twitter列為不安全,轉載有關連結的所有tweet已被BAM!!!
屌你老母上上下Twitter click下d link突然間彈呢版野出黎
之後返返去條link個tweet, 成個唔撚見左
辛苦晒
巴打高質
推一推辛苦哂慢慢睇
再推
法家思想遺毒2000年
樓主好多謝你一直咁用心去翻譯,令我依個英文好差但又日日都留意緊美國件事嘅人都可以了解得更清楚,多謝你
樓主 好在有你做精簡報告
ignore this warning and continue先有得繼續睇,on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞