(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
而家社會資源足夠下我覺得可以唔需要去到強制地步嘅
咁講雖然好格硬嚟,但係假設個弱智係出左世,社會照顧佢都係培養同理心,照顧弱者,對於群體合作性嘅訓練嚟講都有啲用既
但如果從個弱智同佢家人角度,唔想受不必要既痛苦下梗係墮胎
本身身體有殘缺同我理解我優生學好似有D唔同
我理解既係早年新加坡果隻
會唔會係標準唔一樣
但係本質大致上相同
正解不過樓主咁都考慮唔到說明樓主......
其實提出呢個問題 我相信樓主應該唔係醫生就係律司又或者有幾憶身家
(無惡意 但如果你以上唔係成功人士的話你間接否定左自己存在意義)
基因技術成熟就冇問題
家陣係叫貿易戰唔係冷戰喎

冷戰時期係講緊雙方除咗軍事競賽代理人戰爭 冇其他任何接觸 以上兩項都唔係和平嘅象徵

建議巴打ggl下咩係韓戰越戰同古巴核危機
呢個只係倖存者偏差
證明你唔明iq係咩一回事

唔可能人人都iq高``
咁不如你定義咗點謂之和平時期 同點謂之戰爭時期先若果你係定義冇全世界嘅全面戰爭 咁一戰其實都係和平時期

另外我諗智慧同知名事件冇乜關係 因為智慧係講緊判斷同分析嘅解難能力 而知識先係對事物嘅認知程度有關 所以我侮辱緊嘅係你嘅知識 而你先係侮辱緊你嘅智慧
如果叻父母一定生到叻仔 而家全部都係帝王貴人後裔la
UGFN
而家個社會點會只係講IQ
IQ 係統計既一個分佈 咩叫高咩叫低? 係睇Distribution入面個SD
100 只係Distribution最大舊果Part
無哂100
最大舊果Part可能係110
到時係咪又要將果班110 消滅?

而且IQ跟本無一個科學上一致共識
心理學同教育心理學一路進步已經講緊
全人教育同Multiple Intelligences
因為適者生存

優生學只係揀選最適合而家環境嘅基因繁衍落去
但係環境可以改變(例如全球暖化)
可能十年後呢啲又變成唔係最適合嘅基因
但其他基因又俾優生學剷除晒
最後人類適應唔到嗰陣時嘅環境就會仆街
靈籠
咁事實上南韓有冇以國家為單位去做戰爭準備先?有咪應該算係戰爭時期 冇咪應該算係和平

戰爭若果冇準備又點會打得成?再者,若果連政府(國家領導單位)都wfc,又點算得上戰時

所以若果中美雙方都有以對方作為假想敵去競賽軍備,咁的確算係新冷戰嘅。

但唔見得美國嘅太空計劃係針對中國
咁中國對台灣。。?
家陣就係笑緊你胡亂堆砌 引喻失義

建議緊你學好啲中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞