(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
考牌要有個model ans. 咁個model ans邊個定? 邊個改卷?
同埋對社會好唔好要睇情況. 例如外型. 上一代覺得靚仔靚女既標準同呢一代已經唔同左. 好似老人家覺得屎忽大好生養, 樣唔太緊要, 如果上代行左你個方法咁而家通街都係屎忽大既豬扒.
呢個概念本身已經係屎
但可唔可以解釋下呢個理論點解會咁演變
用優生學為例
直觀地諗最後一定會成功
失敗原因只會係執行上(corruption之類)既問題
政府唔特別干預令社會發展既model係點
呢個係一大問題
或者唔講樣
剩係講身高體重 脂肪基因 腰臀比之類
如果用香港黎睇
資產直情唔可以做標準
因為累積資產已經不可逆
但有啲野係可以量化?
IQ 身高之類
而家都一街大學生爭住做aco
將比窮人懶人垃圾既社會福利比晒佢地
雖然唔知關咩事
但美好社會就唔會係咁
個個都咁叻低下階層邊個做, 掃地清潔低級文書都要搵人做.

而家個情況就係人人都讀到大學了, 唔再係天之驕子, aco 都係由大學生做
劏得
菁英中心唔會接受垃圾

所以優生學同極權國家真係脫不了鈎
機械化
而家人人讀到大學唔係因為人人都叻
而係因為大學學位太多
人人都咁叻, 咁邊個做大邊個做細, 人人都心想事成就會世大亂
世界大亂
人人都叻唔係人人都一樣叻
120同140都有高低
有3個問題
第一, 社會上全部精英,低級工種邊個做?
第二, 你點知一個優秀既人體內冇隱含劣質基因? 反之亦然
第三, 咩叫優秀係社會當時須要乜才能而咁岩嗰個人有乜才能, 你點知道未來興既係咩才能?
例如美斯可以嚮現今極有成就, 但如果喺古代,冇商業化足球, 美斯可能只係廢青
唔係極端例子 只係佢出名所以舉佢姐
尤其上兩代好多人因為大環境差e.g.戰亂/文革嘅時候出世家道中落
(又或者係非洲出世做黑奴) 搞到要食草大冇營養腦部發展唔到 又冇教育 智商變好低
但當佢後代有返個正常嘅成長環境就分分鐘成就勁過好多人 但睇佢父母成就唔會知道佢咁勁

再望下香港班有錢人啲後代...大把人得啖笑
所以上面都有講錢唔係唯一既條件
尤其係香港
「咁點解要咁辛苦讀咁多年書做醫生?」
咁咪搵到d人做垃圾工囉
上面嗰段講緊智商喎
你話得錢有得斟酌咪同你斟下智力
1. 靠科技發展機械化大部份低級工種
2. 無辦法 但至少可以禁止有顯性劣質基因既人生 至少西走一大批人 減少劣等人先
3. 我諗最終目標要既係全才而唔係專才 每人各方面天賦都平均地高 然後可以選擇自己有興趣既領域發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞