(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
所以我同意窮係有斟酌空間
但智力同外型
你用智力區分都會出現類似問題
智力高既人唔會冇缺陷,分分鐘有共同缺陷
你愈篩落去,條bar就愈高,基數一樣會變返少

呢個世界既資優同智障人士佔好少,大部分都係智力一般既人,唔通你叫佢地唔好生仔?
倒垃圾同醫生一樣人工咁點解要咁辛苦讀咁多年書做醫生?

做又36唔做又36,咪即係共產你咪係antifa?
所以其實反優生學係而家上層社會既陰謀
傻西瓜黎既
控制政府個班人咪自己玩緊優生學囉

冇我地班下等人 點會有佢地班上等人?
正仆街
假設呢代人大部份係80-120
禁止晒100以下既人生
咁原則上下一代就可以再推高average?

利申唔識遺傳學
可能到時對佢地黎講做醫生醫人唔係難事呢
Btw機械化勞動性行業都得架
咁既話其實而家已經整低叻過以前好撚多

一街都係大學生,同埋人均IQ真係高過以前

而家最廢既clerk仔識既野可能仲多過以前六七十年代既中高層

最後都係知識氾濫,學位唔值錢,高學歷低收入大有人在,cyberpunk 2077不是夢
岩 所以原則上collectivism 會令社會發展快啲
只係人既劣根性令多數大政府都會腐敗
唔講資產
智力外型如何
窮人用黎打飛機。
現實社會唔係就行緊間接優生學咩 或者高低質有交溝但只屬少數 宜家只不過優生同時 留低等人做奴僕犬馬之用 非常方便
其實一句講晒
生育係人權
連登實個個都話好架
但發達國家班左膠唔會咁諗
實話人人都有自由選擇生唔生下一代呀
你咁樣係剝削人權之類
成日ff機械化取代藍領更加無可能

咁高科技嘅機械人,走去做低價值嘅掃街,我發明啲機械人做手術救人仲好啦

要去到掃街洗碗都係機械人做,咁造機械人嘅成本要低到好誇張先得

都仲未計maintenance人手,所以應該我地有生之年都去唔到,一兩百年後就得,到時可能機械人都可以自己設計機械人去做低階野
Collectivism vs individualism
咁本身就算而家開始優生學
真係開始有productivity都要講緊三四十年啦
一定係long term野黎既
你應該係信功利主義嘅人
maximise utility 係最重要

我唔信
邊個幫我掃街
抹枱?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞