(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
咁120 做咩位140做咩位, 叻唔叻都只係相對, 到其時120就係蠢人, 都係做低下階層
咁我諗呢個係絕對既限制
無辦法為左「可能性」同「有機會」
而接受缺陷既存在
當然呢個係價值判斷無得拗
你只係講緊工種問題
但社會文化之類提昇既機會都大好多
再加上越多頂尖叻人表示越多人capable of R&D
長遠對社會一定好
因為資本主義制度係需要階級

冇可能完全消滅貧窮,只會產生另一堆貧窮出黎

最多你可以令相對貧窮降低
你只係著眼係智力, btw 剩係講優生學你都會抹殺左霍金.

而家現代社會都係著眼普及教育令到人類整體水平提高, 而家科技發展速度都以幾何速度上升, 好多革命性科技都係近1~2百年出現.
唔止講緊貧窮喎
仲有蠢人同醜人
我認為雖然話有錢/高智商睇上去係對基因發展有利但係宏觀整個進化歷程我哋其實冇得確定我哋認為嘅優生學係咪真係對進化有利,好似上面都會有人話人類係劣境嘅情況下可能會有意想不到嘅發展,例如藍絲廢老都會生到黃絲
1. 科技未得
2. 有排PROVE唔到基因上, 顯性劣質基既人基因上隱性劣質基既人差
3. 人類社會既突破係一個專業領域入面既天才, 唔係全才
你呢個咪係極端例子
假設十萬個漸凍人會出一個霍金
咁霍金就要cover到10萬個漸凍人既deficit
對社會個貢獻先算係正面
當然你話貢獻不可量化云云係岩
但一個無漸凍人既社會理想啲
定係有漸凍人有霍金既社會理想啲? 價值判斷
再計埋所有遺傳病人所有有劣質基因既科學家
真係唔知點計了
Again collectivism vs individualism
輪住做
1. 優生學而家都無啦本身就係理論 你點知40年後唔得 同埋話左都係會有高低之差
2.我唔明你講乜
3.我諗你誤會左,我既論點係提升人類既下限,唔係將所有人放到同一高度
我唔係要全世界都得120iq,係要全世界至少有120iq 同美國隊長身型,above that係可以有美國隊長身型既霍金
人權問題,你點決定邊啲人為止有資格

美係一種主觀感覺黎

真係醜到冇人鍾意既會自然淘汰
咁你都係等基因工程啦
當我地行一個model既時候係無辦法100%肯定佢係100%好架喎
決定既問題上面傾過
唔講樣 講身高身型智商?
普及化我第一個改造自己變cyborg
睇你係左派定右派 崇尚社會主義定個人主義
你咁講嘅話,變相同意戰爭係解決所有事情嘅辦法。
點跳到呢個結論
外國傳媒報道,日本正陷入經濟學家所擔心的「人口炸彈」危機!該國過去25年的低生育率,導致低消費的惡性循環,令該國經濟「迷失逾廿年」。由於出生人口銳減,人口老化速度加快,年輕一代無法負擔照顧上一代,使社會保障開支猛增,惡性循環將會持續,令經濟邁向「迷失三十年」。如果人口情況沒有改善,預計到3776年8月12日,日本人就會滅絕......

以下正是日本所面對的9大人口危機警號。人口老化嚴峻的香港,會否步其後塵?香港人能否在日本的困局中,找到解決方法呢?

1、年齡逾100歲的人口達6.8萬
截至2017年9月份的數據,日本已連續47年打破百歲老人數量的紀錄。在2016年,百歲老人人口約6.5萬,2017年9月已增至67,824人,即每10萬名日本人當中,就有4.8人是百歲老人,美國則僅得2.2人。

2、成人尿片銷量高於嬰兒尿片
自2011年,日本的成人尿片銷量已高於嬰兒尿片,2017年該國65歲以上的老人,佔該國人口1.27億約26.7%,較6年前增加3.7%。

3、2017年生育率創118年最低
自1899年起,日本的出生率每年均超過100萬人,直至2016年,出生人數首次低於「7位數」,2017年更慘跌至僅約94.1萬名新生嬰兒,但死亡人數則達134萬人,較2016年增加3%,即日本自然人口「淨減少」。

4、年輕一代開始「棄老」
「ubasute」是古老的日文,即「棄老」,近年流行起來。意思是年輕一代把他們的老年長者,帶到醫院或慈善機構,基本上是放棄照顧他們,通常是因為年輕一代無法負擔得起生計。有日本社工估計,每年約有低3位數字的「棄老」個案。

5、監獄正變成養老院
目前,日本社會大約每5宗罪案,就有1宗是老人所為,最常見的是偷竊。為什麼老人家要冒險犯罪呢?原因竟然是為了減輕年輕家庭成員的負擔,因為「坐監」有衛生人員替他們洗澡、幫助他們穿好衣服。有專家指出,由於「監獄生活」條件太優渥,不能使犯罪率下降。

6、日本老人正遭受一連串「孤獨的死亡」
由於缺少年輕一代照顧,不少日本老人屬於全天候孤獨生活,公寓成為他們的「墳墓」,死後直至身體發臭才會被鄰居發現。也有孤獨老人會預先告訴鄰居,如果早上看不到窗簾被打開,就可能是「走了」。

7、年輕人只是為結婚而結婚
日本年輕人的生活艱難,普遍需要加班、工作時間長,根本沒有時間拍拖,他們就算結婚,也只是「為結婚而結婚」,因為年紀可能已近40歲。不少人婚後,夫妻保持「朋友」關係,更不用說生育下一代。

8、員工正受困於「猝死」
日本人一般工作時間十分長,2016年8月有調查顯示,在每1萬名打工仔中,有逾20%人每周工作逾80小時,五個工作天計,每日工作16小時以上,幾近沒有假期,目的只是想多賺取生活費。

9、末日時鐘正倒數 直到滅絕...
如果日本現時的自然人口情況沒有得到改善,預計到了2100年,該國人口就會銳減34%;到了3776年8月12日,日本人就會滅絕、從地球上消失。

【何謂「人口炸彈」?】
對經濟學家來說,所謂「人口炸彈」有兩個極端看法。其一,反映一個地方的出生率低企,令人口結構受到挑戰,影響經濟增長潛力,因為父母普遍願意在子女身上使錢,因此低出生率會造成低消費,經濟學家將人口不能輪替的惡性循環稱為「人口炸彈」;其二,如果一個地方的出生率太高,「人口炸彈」就會被解讀為10至20年內,該地可能會因為人口太多而出現饑荒。故此,經濟學家普遍主張人口輪替要取得平衡。

https://hk.on.cc/fbia/bkn/cnt/fbia/20180327/mobile/fbia-20180327172231881-0327_31011_001.html
基因工程係從DNA層面上改人類嘅基因, 所以cyborg唔係基因工程
仲有基因工程好大機會有生之年都唔會有
都係
但係我哋而家都唔能夠話比較係咪咁樣嘅標準係真係好啲,最多都只能夠用理性分析嚟判斷佢哋有更大機會率會發展得衰
實際都要一段非常長嘅時間先可以證明係咪真係好
但係到咗嗰個時候,萬一我哋個標準係有問題,但係我哋當初認為劣種而其實有用嘅基因可能已經俾我哋洗走晒,到時就冇得返轉頭了

不過我認同其實係理性層面下,分析果個人嘅發展機會性,嚟決定建議唔建議生都係合理嘅,例如如果父母有天生缺憾,生出嚟係有好大機會禍害社會/俾負擔社會(例如連照顧自己都做唔到)嘅情況下,咁我會係偏向唔建議佢哋生仔,但係未去到話強制禁止,因為始終都會有少部分機會率佢哋有可能成材,前提而家仍然有充裕社會資源去照顧呢啲人。

希望我唔會太1999
我諗最最首先要強制既係如果驗到個胎係弱智/唐氏就一定要落
佢地對社會貢獻九成九係負數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞