(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
好睇你個誘因有幾大
生仔送屋/錢
代母 專人湊
癲起上黎可以好癲
咁智商高以外既基因呢?
體格
免疫力
遺傳病
性格
外型
社交溝通

咩都唔理,剩係睇智商?
你講呢啲咪正正係點解要有優生學既原因
全球會愈嚟愈少人
呢個擺明係好事啦大佬
生仔嘅慾望,嚟自動物本能,係你嘅DNA令你想透過下一代繼續存在落去
可以好籠統咁講,我哋所有嘅欲望都係來自「令人類永續落去」而來
生物學上,生仔都係utility
只不過加埋你個人對成家立室嘅憧憬,先令你覺得生仔唔係utility咁簡單
遲D質素差個D會送上火星開發殖民地
睇你覺得電腦到底算唔算戰爭科技啦
咁先係美好世界
我願意做火星開荒牛
呢啲所謂道德價值都係社教化出黎既理論
合理但係無人性。

假如真係有研究指非裔人智力比較低咁點?種族滅絕?
佢話只需要智商高既基因喎
霍金智商高,不過有ALS
牛頓/愛因斯坦智商高,但係懷疑有ASD

唔好講ALS,一般體格問題喺香港都被歧視到仆街
咁既情況下,智商高仲有咩用?
兩個ASD患者既下一代好大機會有ASD
呢個時代soft skills好>>>智商高

唔適合時代既基因/物種會被自然淘汰
搞優生學係破壞緊大自然design既機制
無關種族膚色
非裔都有科學家有運動員
佢地價值都一樣高
佢話啫你睇我原po都唔止講智力
自然淘汰只適用於自然社會
你見咁多自閉白卡弱智唐氏生存已經知
要反駁既話,就係生物多樣性,減少左多樣性既話,當遇到環境劇變,就會比較容易成個種族滅絕
最先進科技研發出大部分都係投入軍用先係事實
自由市場競爭進步一定有
但科技從無到有我諗戰爭依然係最大因素
就好似今日如果3戰爆發 我諗AI一定進步神速
當然我認識唔深無辦法舉到你咁多例論證
畢竟本身講緊優生學
如果n年前有人攪優生學 李嘉誠或者唔會出到世 唔通你敢話佢老豆生個仔差過你?
資產智商呢啲好易受外在環境影響 好多時根本反映唔到基因好唔好

但係極同意生仔要考牌(考車牌咁考法)
啲低教育程度父母用自己方法鳩養唔知害死幾多人
極端例子係統計學上說服力有限
我地點都會相信專業人士/靚仔女父母生出黎既仔女成就容易比清潔工父母高
對唔住我唔係讀stem
我都係優生學下要死既廢人
好簡單,如果要考牌點做到養兒防老先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞