(討論)優生學有咩問題?點解生仔唔可以要考牌?

240 回覆
63 Like 22 Dislike
如果大家都同意一個人既建構好大程度同佢出生+成長環境有關
咁點解唔可以實行優生學?
只有資產、外型、智力皆達一定水平先可以生下一代
長遠而言對社會唔係最好咩?
惡劣嘅環境可以逼使有潛質嘅人有意想不到嘅發展
相反當環境太舒服,社會好容易停滯不前
當然凡事有例外,所以要平衡
窮人唔等如冇價值,有錢人亦唔應該玩晒
不過而家香港係一啲都唔撚平衡
如果成個社會都係智力水平較高既人
社會發展速度理論上只會快唔會慢
唔係,你睇以前既歐洲貴族/皇室就知唔work
每個人都有缺陷,但係某d基因可以幫下一代改善缺陷
優生學長遠嚟講會愈嚟愈接近近親繁殖
到時所有缺陷都會放大+遺傳
人類進步得太快、太聰明
政府就越黎越難控制你地
覺得有基因缺陷就好心唔好生啦
皇室失敗係因為佢地只理血統唔理智力
再加上基數少 最後先生堆低能仔
基數夠大既話其實可行度會高啲?
個個咁叻邊個做垃圾工?
矮/蠢/遺傳病生仔正仆街
但控制政府個班人都會變成做聰明人?
理論上啦,除咗睇智力都要睇好多野,仲要制度配合

個個都咁撚醒,競爭又會大左,下一代要再進步既空間都會越黎越細,都係唔掂

資本市場之下,一定要有窮人先出到富人,因為富人既錢都係窮人度黎,無可能均富,除非堅共產

假如再加埋智力上平高先生得仔,一係生產力過剩,一係社會太大競爭造成一班高智慧低收入既人口,咁好容易出到高智慧既犯罪集團,咁又係仆街

但到時個班叻人就會搵到coexist 既方法
1.機械取替
2.出高價人工
如果倒垃圾同醫生有同樣人工 肯定會有人做
我係矮撚照生兩粒
關你撚事
咁唔通要個IQ110去做掃街
生仔有智力下限=/=全世界一樣叻
都係會有叻同更叻
階層一樣存在 但成個社會會整體叻左
冇問題
不過係調返轉作為「優生」嘅統治者唔會想要姐
老實講 要你同我一樣去到做到「統治人」嘅階層時
你先會明白到 蠢人係幾咁緊要
只要蠢人識聽指令
已經係十分完美嘅一件事
優勝劣敗
就係呢種心態令咁多廢人生一堆 叻人反而唔想生
我又唔係你個仔
希望第日你兩粒仔唔好屌柒你
從來叻唔叻都係比較出來 ,你叻唔過人就係蠢人
你唔夠人叻最後都係要做底下階層
如果個個都咁叻 每個人都有佢自己嘅idea
提出一樣嘢都會有十幾廿萬個意見
仲點樣實行
諗吓如果社會冇啲傻西藍絲
政府邊有可能推到咁多on9政策
如果110係lower quartile其實無問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞