點解冇咩人視美國為想移民嘅國家

401 回覆
12 Like 282 Dislike
其實瑞士每個服過兵役嘅人
屋企都有槍
又唔見香港人唔敢去瑞士旅行
抽好撚重稅
其實你啱,美國做嘢係好performance based,真正嘅多勞多得,所以其實美國人真係做野勤力啲。得英國佬同法國佬同澳洲佬係做嘢hea啲
關咩美式英文咩事
我廿歲先去而家grad 埋仲做緊野咪又係咁
其實老實講美國真係太自由
自由度可以比嗰班畜生亂咁嚟
支那完全可以乘虛而入

反而加拿大會好啲
仲要未計international students
八大ug過去都屈到嗰邊local 7成
咪97前
只可以講佢地真係唔重視基礎教育
搞到低質人民佔比好高
好似戴口罩
完全唔識分自由但要尊重其他人咁
睇到會心微笑 真係講中哂
好似得美國有Fatca
香港人有世界觀咩
日日圍住共產黨轉
2019前排緊海底撈喜茶
有幾多人啱啱大選先走去睇美國地圖
最多咪係鍾意去旅行學到啲
你講緊既都係大州。藍州downtown常見

傳統紅州細town係非常之安全同埋治安好好

因為家家戶戶都有槍。無人夠膽爆你格
美國咪就係世界中心囉

洗鬼世界觀咩
其實我好想移美國
不過一見到佢h1b 個戇鳩制度就不了
人哋歐陸國家有學位有job offer 就自動有work permit
美國要搵公司sponsor h1b 去抽獎
抽中咗仲要睇公司肯唔肯sponsor 埋green card
太多風險不了
香港人又幾有世界觀呢我想知
咁咪比班無知嘅人選個仆街出嚟都唔知囉
你sure 唔sure 免稅額高同個稅真係Ok!
我係有ITIN的。

我公司要交州稅,聯邦稅,公司利得稅,物業稅,個人入息稅。搵會計師搞,total 成300幾頁紙。

仲有美國稅局係痴孖筋,唔接受email,
你試下夜晚打長途去US IRS, 等都等個半鐘

完全係重複徵稅,仲有,州稅係每個county 唔同,
有d county d 稅重到仆街
香港人睇咁多Netflix marvel 都驚美式英文
英國做野講唔到queen English先講美國多歧視都未遲
民主國家大把好選擇過美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞