點解冇咩人視美國為想移民嘅國家

401 回覆
12 Like 282 Dislike
美國要交property tax 同 home insurance
1m house 預每個月要交US$1500
相比之下貴過香港差餉地租好多
double 都唔夠係香港買校區樓啦
去德州30萬已經買到
其實係㗎,一係去紅州嘅大城市囉雖然都係dem市長
喺墨西哥偷渡入境嗰啲好多都唔係墨西哥人,係再南啲嘅中美洲國家,而佢地好多都無passport,跟本就遣返唔到
其實我再講清楚d
根本保險係唔會解決到問題
因為你input嘅錢根本唔夠
醫療費用根本係不合理地高

你下下都覺得人地大企業欠咗你,ok大企業的確好多逃稅情況
問題係民主黨金主係咁多間科企同wall street
咁請問Obama 做咗總統8年,Biden副總統8年
要做嘅唔一早做?
搵你啲金主貢獻返社會囉
結果係冇
所以美國左膠真係好on9

呢個醫療費貴嘅情況即係
你國家糧食價格太高,窮人買唔起米
然後你個解決方案係 大鑊飯
點解糧食價格會高?
因為你農業技術差
又冇農藥,又冇大型機械,人手耕田
咪output少囉
人地用大型機械收割,用現代肥料同農藥
輕鬆低成本 大規模種田

你個所謂保險obamcare
即係避開咗個問題核心
結果只係大鑊飯
移民一撚定係加拿大
成個國家同道德撚上晒身
黃種人都直接講到你white咁
弱智仔
想去, 不過冇本事姐
1. 美國同香港過去關係無英聯邦國家咁深
2. 美國行左軚,香港行右軚
3. 美國醫療貴
4. 美國槍械管制比較鬆,成日有槍擊案
黑人當道嘅國家 九成變窮
係咪個個猶他人都信摩門教
想架 難嘛
Salt Lake county一半一半
其他區大約7成教徒
下面St. George聽講有九成都係教徒
真係狂熱教徒大概3成左右
啲人對住你會好好笑容
唔會話排外最多係超市買餸會望吓你
唔入教會比較難融入當地圈子
當然全部都係general
美國係累進稅率,62%應該係40萬以上嘅收入嘅稅率。拉埋40萬以下嘅收入同免稅項目,收入40萬嘅人唔會係俾62%咁多。

NYC,加州Bay Area年收入入40萬美元唔叫有錢佬,只可叫中產。Bay Area物價高過美國好多地方一截,40萬唔係好多錢。

如果以依家稅率,未婚40萬收入住加州係平均40.5%稅(聯邦同埋州稅)。稅後得2萬一個月少一啲,唔窮但一啲都唔有錢。

https://smartasset.com/taxes/california-tax-calculator#uvhZ0Ix7OI
有分聯邦政府稅同各洲的稅2份。美國工作所交的稅=聯邦+洲政府。
係,d人完全忽視每個洲都係近乎獨立王國,唔可以成個美國一慨而論。

如果有人講美國問題,第一個應該要問“你講緊/住緊邊個洲”?
搞錯佐啦,唔係“太自由”,而係集體缺乏自律/道德。

自由的前題係人人都要遵守一條人之所以為人的基本底線:人倫道德,呢樣嘢冇辦法用法律或者任何制度去規範,只能靠每人自己自省自律。

如果係人本身爛掉變成野獸,咁無論自唔自由,最後都係會走向毁滅之路。
香港係福地,福氣卻不屬於香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞