點解冇咩人視美國為想移民嘅國家

401 回覆
12 Like 282 Dislike
咁販毒都冇罪啦 又唔係我迫你買同食
私人市場搞到趕絕窮人政府係應該offer另一條路幫人保吓底呀 唔係咁辛苦交咁多稅托柒呀
歐洲交完稅唔洗驚睇醫生睇到破產
美國交完稅仲要比班柒頭公司剝削政府理得你班賤窮人死
明唔撚明呀
Agger 通常交3成左右
醫療係閪 但讀書平
退休金又好撚好pay 唔知點解無人講
個個淨係吹撚到好似第三世界咁
唔覺得Local 係廢
Local 有好多都好撚勁
就算係冇講大學果班
諗野都係好Logical

你地平時見到咁多on9
係因為d電視台要搶收視
唔誇大就冇人睇

唔同香港/UK
大多數睇死果個 TVB/Viu/BBC/Sky
香港同UK 電視台播新聞有censorship
但美國冇,仲要將新聞娛樂化
所以你地咪成日見d槍戰,GTA

London 成日都有Knife Crime
依家英國有好多Muslim No-go zone
講都冇人講

P.S 美國撚
成個post差唔多一面倒都係踩美國
講美國幾危險治安幾唔好醫療又差稅又重
但明明劫富濟貧係正常嘢 你唔係最有錢嗰堆要交個稅額都正正常常
比較想聽下住美國嘅人講下有咩好同唔好多過連登仔喺電腦面前話美國出親街就槍林彈雨咁
低過香港
希望你唔好病
我地瞓緊果時美國人返緊工
一日做44個鐘唔出奇啊,計埋時差就56個鐘
咁個題目都係想人講美國有咩因素令人卻步
最大問題都係醫療,想要好福利又唔介意交40%up稅咪揀另外四眼

其他嘢得啖笑,無一個國家係完美
只可以講97前嘅香港真係天堂
其實冇想像中咁恐怖
做乜鳩 睇cctvb新聞睇到以為美國周圍槍戰?
移民大國係連登吹撚到無人想去
好簡單
美喺當中最撚難移
吃不到的葡萄是酸的
諗一兩個籍口例如blm就可以自我安慰
班有槍既癲佬
又亢奮又自我中心
極右都好恐怖無人講?
完美示範一廂情願
睇幾單新閒就吹 無撚了解過

咁同我話上年香港一街暴徒周圍放火有咩分別
你肯定係白人直男先會有呢種感覺
但相對福利好
AL多、medical claim好足
好多公司都強調work life balance

利申:做緊美資公司,不過唔係金融業
可能冇咁aggressive
如果係大公司度做 保險好好
唔使太擔心病左無錢睇醫生
係加州冇乜遇到歧視, 就算有,言語上嘅歧視一年都冇一次, 反而好人遇到更多, 有啲鬼佬聖誕節一齊排隊買嘢食, 唔識你但會幫你畀埋錢。

至於槍殺問題, 亞洲人被槍殺相對機會根本好低,平均每十萬人都冇一個, 而黑人男性有30個以上。 大部分都係黑人互片

喺加州你有仔女低收入根本醫療全免, 講緊手術call白車同藥錢都唔使。 冇保險又唔符合醫保條件嘅人係小數

放假就算國內有大把地方去, 國家公園 夏威夷 阿拉斯加 佛羅裡達州坐郵輪玩曬成個加勒比海都得
坐一次救護車都坐窮你呀,返香港
我成家都係美國
啲細路黎到讀咗兩年書
問佢想唔想返香港 個個都唔願返
不過治安近排真係差咗嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞