點解冇咩人視美國為想移民嘅國家

401 回覆
12 Like 282 Dislike
有咁差咩?
美國山區同城市我都住過
好多小鎮好純樸
大城市種族上好包容
用新聞做準則根本戇撚鳩
新聞梗係有事發生,唔通同你數邊區今日冇事咩
每個地方都有治安唔好嘅地方
香港深水埗咪又係治安差
但去到其他區又好安全

係美國唔想俾人歧視先要英文流利
正如你係香港見到支那人係到講蝗話
又或者講廣東話1999你都會歧視啦
去人哋地方講唔好人哋嘅語言
根本就係唔尊重嘅一種
人哋做乜要尊重你?
自己做緊ibank都唔知
六眼呢
其實呢啲觀感邊到嚟?
新聞講美國嘢多就覺得美國好多罪案
英澳加唔報就等如好太平
英國成日都有醉酒佬用刀捅人
治安都唔好
美國有好多左膠真心包容你
但英國偽君子大國你永遠都係外人

你親自去唔同地方住下先講呢啲戇鳩嘢啦
如果香港有樓嘅話生活都唔錯,其實好過美國, 不過係加速師底下香港越嚟越黐線, 出入都要掃code 真係住埋我嗰份
只可以講比起歐洲澳洲日日凌晨出街踩車落pub
喺美國做同樣ge嘢點都有顧慮
想帶出ge係呢邊需要ge street smart一定比其他移民國家多
諗起日日返工嗰個站前一日有人俾人隊冧咗
點睇都唔會話好安全

歧視嗰度同意
sofar都冇乜遇過 (or matter of luck)
返工得黑人白人,普遍都nice都respect你
反而歧視歐洲遇過唔止一次
我諗緊過多2年就去miami上大學
住過東灣一年唔錯的
其實最主要係啲香港人鍾意聽人鳩Up,新聞報咩,人講咩就信咩。我講下自己睇法。利申,美國讀書,生活,工作咗十一年嘅美國公民。
笫一,.同其他五眼聯盟比較,移民去美國係比較難。讀完書OPT留底難,OPT完抽籤難,抽完申請綠卡難,綠卡完仲要申請公民。
第二,醫療保健係貴,但其實大部分公司會包,有啲加多百幾二百包全家,包牙,包眼。
第三,美國槍擊其實唔係咁嚴重,有都主要黑人區。
笫四,美國種族歧視唔嚴重,起碼冇系統性歧視,如果有可以法律解決。
利申:我係美國公民
醫療費貴?睇你係邊度。我凈係知道CA NY 免費醫療,只要你係失業、低收入就有。綠卡都有。其他STATE有無,我唔知道。
治安差?好睇你係邊度。美國地方咁大。黑人地方通常都差。
天氣差?好睇你係邊度。北面冷,南面熱。唔似香港天氣濕笠笠。
TAX高?好睇你係邊度。有啲STATE好高,有啲STATE 無STATE INCOME TAX,有啲STATE 無SALES TAX。。。。。
加洲成62%稅?我~200K 每個月都喺25%,年尾比翻幾萬蚊我。我父母唔使比錢有醫療,我無問題加。
係tech 就算講唔正英文都冇人歧視你 成間公司至少有一半人係印度大陸人, 口音重到pk
香港有樓 但係同個價錢係美國住大差唔多倍
仲要有花園有車房
少移民方法
美國仲要工作簽證係唔計入移民身份。除咗美國仲有邊個國家會咁做
求link
真, 只做旅客停幾日, 好多野係唔會真係感受到的.

冇住番1年半載都唔會了解當地真實情況.
我愛美國
其實只係紅州有歧視有少少吹大左
邊個州都有歧視嫁啦

利申 住係紅州 慶幸未俾人歧視過
美國女權、nigga、左膠不了
港女都咁難頂、美國啲鬼婆仲難頂
想去德州
OPT轉綠卡超難,仲要睇你好唔好彩抽中
EB5 未加價都要一百萬美金
加拿大都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞