真心唔明做保安有咩問題

660 回覆
1278 Like 66 Dislike
Lm
真心一問咩學歷先?

有冇香港u grad出黎做保安?
睇睇下冇啦啦摺撚左
冇咩問題 實有啲人要負責底層工作
濕鳩文員仔
讀咩先?讀黎為搵錢?讀書多又唔代表搵錢多,只係條路好行d姐
U grad做保安就小見,佢地通常做物管,拋唔開所謂既尊嚴,但事實當你咩都沒既時候,尊嚴係最廉價既野
通常既話,女仔會做日頭多d,個名會叫CSA ,曾經向某棟商廈見到兩條女,著哂黑絲高踭鞋,索到
仲有物管同保安係唔同,你當保安係最下層沒咩野做既人,出現左,有返工,有巡樓就得,物管要同租客打交道,要出通告,大大小小既野都關物管事,專業保安師做好自己野就得
但人工前景就咩都唔好諗啦
你就係其中一個
憑咩話保安係底層工作,50年前d車衣女工向工廠度做,你地話係底層工作,50年後既今日,轉哂入office,對住部電腦,就認為自己唔再係工廠既一部分?
其實性質一樣,貪圖文職,其實都係做緊工廠
專業保安師已經睇透世事,明白到其實換個崗位都係一樣既事,已經超出打工仔既心態
咁樣會唔會對身體唔好
點解樓主覺得係一個問題?
咁要睇你有沒為左理想,放棄一切既決心
做任何事,要搏盡無悔,讓生命燃燒得璀璨一點
因為其他人覺得有問題,但我唔覺有
專業保安師
我都唔覺得係問題 會唔會係你自己諗多左
Agger樓主

做飲食d人工仲低過坐/瞓/打機成晚
我比個做7-11既恥笑我
我堂堂一個專業保安師,入行要考牌要上堂,每五年要續牌考取資格既專業保安師,守護市民財產性命安全既專業保安師,比人恥笑
唔係坐,訓,打機,係留意周圍環境,守護市民安全,保障市民財產,為社會安定和諧出一份力,等市民安心出門工作
我既責任係好重大的

我識好多上左岸揸住成千萬既都係做保安
但窮撚更多
專業保安師就係一個為理想而要搵多d錢既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞