大學見過最仆街既groupmate係點?

300 回覆
4 Like 47 Dislike
英文project 交中文比我地
樓上嗰啲 有人幫你做埋仲要畀你屌
有人幫你做 總好過有freerider扮忙奉旨要你做埋佢嗰份
你一定係mk仔
點樣比人freeride
一班人唔識做assignment, 之後夾錢請人做,價錢傾好左搵人做、做完話貴唔夾錢. 最後我一個俾晒

好似$2000 左右,另我學識左好多人人格係$500都唔值
想知點del
Google drive可以拎得番del咗嘅嘢
你就係個仆街groupmate?
都話個問題唔係拎唔拎得返
而係唔尊重
成頁delete咗你
請槍講人格
是但啦反正畢唔到業
唔肯練唔緊要
但遇過啲寫撚晒稿照讀但唔識讀啲字嘅projectmate
屌你 做唔到野就咪撚咁大牌啦 柒架嘛
問題係有啲人以為自己好叻 霸住做 指指點點話你做錯方向 最後錯嘅其實係佢
管理技巧,自己plan晒成個meeting schedule,call meeting 去control 佢地進度。
但我心裡有數,把口講分500字畀佢地,實際只係期望佢地做150字。有時偶有佳作逼捽到300字左右都幾開心。不過150字其實只係每part既intro左右。所以我每次都有心理準備做晒100%,養成咗個plan b習慣

由於我原則係group project可以100%我做晒,個人project可以教但唔會動任何一下筆,最後一堆個人project 我hea hea地拖到最後一週先做(其實動筆前都驚驚地) ,個free rider 見我hea佢又hea,一次都無問過我野以為好易。但其實只我對手無打文,但每次上堂都FF到百幾二百字。

佢到最後一週先意識到出事,但一來我無乜時間理佢,二來我最後都比咗10個鍾左右時間佢,但佢其實根本無聽過書,聽唔明我up乜。

我就畢咗業先,不過最後反咗面,唔知佢畢唔畢到業,但肯定要補一兩萬retake。

而且我份人好固執,個個都做既野我唔會做。群咗班free riders 令我唔free rider;佢地做sample影印機,令我想有啲創意自己整合拓展,所以任何我寫個既theory 我都記得(因為全部我自己翻睇notes度出來點寫) 。

meeting前又要FF定晒所有內容,基本上佢地知自己做咩前我已FF咁做過一次份功課,跟手度身訂造咁諗Scrip同佢地講,即係我係打字之前已經present 過一次。

每分功課我最唔熟就係自己個部分,因為只係係我個腦經歷過一次。但佢地既部分我要FF一次>夾一次所有part>present 一次比佢地>結果自己寫一次>教佢地present>正式present,我用既時間係佢地既六七倍,能力上可能唔止(因為英文) 。

知識係自己既,唔可以假手於人。我真係感受Honer 依個字係無野取代到,honer 喺存在喺靈魂,唔係印喺張紙上咁簡單。
打二百次電話都唔聽
無錯,識小小扮代表真係好煩。一個唔識野既人可能都重有得教,雖然可能係0,但會係負數。
試過2單
1. 以前fyp每個星期compulsory都要指定時間consultation一次,然後班gpmate連續幾個禮拜都冇蒲頭,次次都得我自己去,個prof心淡到俾佢私人電話我,叫我以後打電話俾佢做consultation就算,唔洗我特登翻campus

2. 讀ge,第一堂tutorial分好組,落堂唔記得交換contact,諗住下堂再問,點知其中一個第二堂開始冇翻,無論係lecture,tutorial定mid-term好,都冇人見過佢,加上tutor點名都冇叫過佢名,以為佢drop左,直到我地組week12 present,行入房見到佢,佢仲問我地俾邊個slide佢講
然後喺佢眼中你變左freeride 被freeride
依種人唔會聽人講野,依個程況我會不反對佢做,其他人自然就會睇到佢錯同排擠佢。

然後我會自己做埋去,deadline放出來扮幫全組頂。
呢個好group mate
用英文教嘅科,啲reference 全部都係kknews搵出嚟,仲要佢交自己嗰part,直接copy kknews啲嘢,google translate 當做完
改撚哂佢又驚佢唔開心,但點解唔諗下改善下自己能力,而唔係交份垃圾出嚟
Rehearse一次都要啩
笑撚咗 見到我自己
你咪篤佢出嚟
紀錄無得呃,有哂時間人物
咁你都頂到
有冇咁啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞