大學見過最仆街既groupmate係點?

300 回覆
4 Like 47 Dislike
一早知組入面有兩個 freerider(直到臨交前一日都冇做過,剩係識問而家咩進度)

所以同同組幾個fd索性自己開另一個檔案做晒全部嘢但冇 share俾佢哋 edit ,結果臨交嗰日嗰兩條友見到份12頁嘅 project 完全係空嘅嚇到仆街,以為我地玩攬炒唔做, 結果堂都唔上成程喺電腦室瘋狂打咗8頁 project (雖然都係垃圾內容&唔會交佢哋嘅嘢但起碼要玩鳩班 freerider 先)
有個組員話自己去唔到consult
唯有做intro
最後佢個part 係成份present最低分
year 3個陣 有條友負責做intro同justification 佢一直喺度問點寫點寫 原來係想人幫佢諗埋佢個part點鋪排同俾lit佢 後尾喺WhatsApp group屌鳩佢
咁勁
我見過baidu
咁lecturer點處理?
咁你最後點算?
Presentation嗰日消失
試過兩次呀
條友本身冇做嘢,最後一日將成組使晚野改晒。
但係佢全部做錯晒⋯⋯ 嗰一下果斷係group到踢走咗佢當冇呢個人
咁佢係做咩事,你哋無傾過?
係咪真係做錯先
唔係話邊個負責 某部分做錯左 害曬成group人wo
唔係唔想比你做呀,比你做你又搞唔掂
deadline前一晚先dump返比我,咁不如我自己做返啦。
條友係 free rider
唔撚做野又爭做group leader
lecturer話每組都要group leader交
之後條友同佢幾個fd拖到deadline前一兩個鐘先做
仲要到deadline個個時間佢哋個part都仲係空白
最後個所謂group leader都唔知拖左幾耐等齊曬d人先交份野出去
兩種人都好恐怖
我都有個差唔多,原本佢嗰part拖極都未做,拖到我都幫佢做曬為咗唔俾人覺得佢freeride,佢改柒咗我幫佢寫嗰part當有做嘢,成個project都已做曬佢就喺度指指點點屌曬鬼咁,我嬲到即刻踢佢出grp

Btw我啲grpmate好似覺得冇問題咁,喺wtsapp grp度嘈都冇幫過口
Freerider最叻係執font size 嗰啲排版同寫intro
被逼一組既情況下

問揀咩題目 話無意見 叫我揀 我揀完 同其他人講我控制狂
開波做 幫諗曬分曬part 大約要寫咩落去 跟住又同人話我控制狂
最尾同我講 是但交到貨就得 洗咩做到咁認真

最後反而係我唔岩 反左面
Freeride左份project 我同其他人做埋佢嗰份
Present 嗰日仲問我佢講邊part
最後俾佢講少少 佢照讀份powerpoint 仲讀埋我嗰part
成晚玩失蹤 最後第二日番黎話沉晚唔開心係到喊所以冇做
然後再嬲鳩我嬲佢
之前都遇過成隊都寫垃圾
最尾我一個做唒A咗
其實本身知班友廢
但又唔好意思直接叫佢唔使做
我嘅情況同你九成似!我又係幫條友做埋,跟住佢將我做嗰啲改咗,改咗都算 仲要錯晒⋯
希望佢哋之後搵嘅人全部都唔會做嘢,會有報應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞