《香港傭兵》(54)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
校個靚對先
仲有三分鐘

上回講到有一個人首先發現三原核!佢就開始追尋!
以一人之力就梗係唔掂啦~所以佢就成立咗個組織!名為SPIRIT!
因為嗰陣仲係古代,普遍都只視為聖物或邪物!所以就將組織定為地下宗教組織,順便避開主流宗教耳目!
但嗰陣冇任何科技幫助,只有靠文獻嗰啲嘢去查,可以話亳無進展。
到發起人死咗,個組織仲係繼續運行!一直運行!
直到一個年輕嘅預行者登位!由死海文書推算出三原核喺三個載體之中!仲越走越近!
係機會喇!
年輕嘅預行者打算捉佢哋返嚟!
之但係唔知咩原因之下,LILITH首先喚醒到第五層!有一定嘅記憶!又唔知咩原因要阻止年輕嘅預行者!
雖然年輕嘅預行者最終都得到三原核!但EVE同ADAM都受到嚴重損毀!不得不封印!
將三者封印…進行研究...
耶穌伯伯繼續講:「藉著推算手中嘅死海文書殘卷...對三原核進行研究...年輕嘅預行者意外發現...喺人體內除咗有機會潛藏住一定數量嘅三原核之外...仲有一種能量...呢種能量其實一直都有人留意到...但未得到證實...而呢種能量...普遍都稱之為...靈魂...」
靈魂...係一種能量?
耶穌伯伯帶住微笑擰擰頭:「靈魂...只係無知嘅人類對不明嘅能量一種統稱...」
無知嘅人類...
耶穌伯伯指一指自己個頭:「靈魂其實係一種能量...一種電波...好似電能咁...電流流過電路板...晶片...令電腦會運算...記錄資料...」
靈魂...好似電能...
耶穌伯伯繼續講:「靈魂會喺人嘅身體流動...亦會流經腦部...產生出腦電波...同時亦有機會帶住記憶...」
靈魂...有機會帶住記憶?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 51

聽咗咁耐...雖然唔係好明...之但係...好似好厲害...

有關於...靈魂...

耶穌伯伯再指指自己個頭:「靈魂流經腦部...產生出腦電波...係有機會帶住當時嘅記憶...而帶幾多又帶幾耐...就要睇你個靈魂有幾強...段記憶有幾深刻...」

靈魂有幾強...記憶有幾深刻...

耶穌伯伯繼續講:「而喺人死後...靈魂就會喺空間中飄散...再聚合到唔同嘅載體裡面...當然...每個載體都只會含一定數量嘅靈魂~」

一定數量嘅靈魂...
耶穌伯伯繼續講:「假如呢個載體係生物嘅話...靈魂流經腦部之時...咁就有機會出現返之前嘅記憶~亦即係所謂嘅前世記憶~」

之前嘅記憶...前世記憶...

耶穌伯伯繼續講:「而靈魂亦唔會係單一轉到去另一個載體身上...而係幾股靈魂...一部份...一部份咁聚合...所以有機會出現唔同載體嘅記憶...零零碎碎...有機會仲要唔係人類嘅記憶~貓貓狗狗其他生物甚至植物都唔出奇~因為靈魂有機會附喺萬物之中~」

靈魂有機會附喺萬物之中...

耶穌伯伯點點頭:「亦即係話...一個人可以透過各種形式存活落去~」

一個人...透過各種形式...存活落去...
耶穌伯伯繼續講:「而且唔單止記憶...樣貌同性格都有機會相似...所以點解有啲人個樣同個性格會似貓~話唔定喺佢體內貓嘅靈魂佔嘅比例較多~」

唔單止記憶...樣貌同性格...會因為靈魂佔有比例多少而相似...

耶穌伯伯繼續講:「而靈魂本身係好脆弱...亦難以偵測...所以一直都好難發現...之但係...年輕嘅預行者喺推算死海文書殘卷嘅期間發現...喺人體偵測靈魂嘅方法~」

喺人體...偵測靈魂嘅方法...

耶穌伯伯繼續講:「預行者喺人體進行偵測靈魂研究期間...發現靈魂喺人體佔嘅比例唔會超過某個數量...就好似三原核一樣...」

靈魂佔嘅比例...同三原核一樣...唔會超過某個數...
耶穌伯伯繼續講:「而靈魂同三原核嘅分別...在於就係靈魂可以抽取...」

靈魂可以...抽取...

耶穌伯伯諗一諗:「正確嚟講...當時喺年輕嘅預行者手上...死海文書殘卷之中...暫時只係推算到點樣喺人體抽取靈魂~」

喺人體...抽取靈魂...

耶穌伯伯繼續講:「年輕嘅預行者就開始著手研究由人體抽取靈魂...」

『抽取靈魂...點解佢要...由人體抽取靈魂?』我忍唔住要開口問...

太多嘢唔明...
耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑望住我:「點解要抽取靈魂?頭先講過靈魂係一種能量...佢就係想借用呢種能量...」

借用...呢種能量...靈魂嘅能量?

耶穌伯伯繼續講:「年輕嘅預行者喺研究期間發現,喺自然之下,冇任何載體嘅靈魂含量係可以超過某個水平...之但係...導入就唔同講法~」

自然唔可以超過...但導入就...唔同講法...

耶穌伯伯繼續講:「年輕嘅預行者喺死海文書殘卷裡面推算出靈魂抽取技術之餘...亦推算出靈魂導入技術~」

靈魂抽取技術...靈魂導入技術...
耶穌伯伯繼續講:「呢兩種技術對當時嚟講...可以話係未來科技...」

對當時嚟講...係未來科技...

耶穌伯伯繼續講:「呢兩種技術都要借用ADAM...雖然當時ADAM仲處於封印狀態...相當不穩...但正正就係不穩先產生出黑物質~年輕嘅預行者就係要用上呢啲黑物質去製造器材~」

黑物質...製造器材...

耶穌伯伯點一點頭:「當中仲要借助LILITH...不過LILITH相對比較穩定~所以就唔成問題~」

LILITH相對穩定...
耶穌伯伯繼續講:「而喺靈魂導入期間...發現如果靈魂喺載體裡面超過一定水平...係會產生出驚人嘅變化...呢種變化稱為靈魂化...」

超過一定水平...靈魂化...

耶穌伯伯打量住師父:「靈魂化係一種超自然現象...令人體超越極限...量子化一樣...同LILITH化同一原理...」

LILITH化...頭先師父...

耶穌伯伯擰擰頭:「當然...兩者之間嘅演化過程同效果有好大化別~不過原理係一樣~」

聽唔明...不過...總之就好似頭先師父咁...應該就冇錯...
耶穌伯伯繼續講:「年輕嘅預行者投放咗大量資源去研究靈魂化~而佢亦都發現咗喺女性身上嘅靈魂含量都比較多...而且仲比較穩定~」

女性嘅靈魂...含量比較多...比較穩定...

耶穌伯伯繼續講:「而且越年輕...越細個...能量就越強...越存放得耐~」

越年輕...越細個...越強...越放得耐...

耶穌伯伯繼續講:「就正如先前所講...靈魂本身係好脆弱...所以穩定性...強弱...存放長短係最重要嘅考慮因素...因此...年輕嘅預行者就向年輕嘅少女抽取靈魂...」

向年輕嘅少女...抽取靈魂...
耶穌伯伯繼續講:「另外...唔係人人都可以導入靈魂...當中會有好多危險嘅情況發生~而由於係由少女身上抽取...將靈魂導入返少女身上會相對穩定...同比較強~」

將靈魂導入少女身上相對穩定...同比較強...

耶穌伯伯繼續講:「不過...少女靈魂並滿足唔到年輕嘅預行者...」

少女靈魂...並滿足唔到年輕嘅預行者...

「年輕嘅預行者...」

年輕嘅預行者...

「想打EVE主意...」

想打...EVE主意?!

今晚出完

三句預告

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑打量住阿月:「正如頭先所講...EVE係擁有超強且無限嘅能量...年輕嘅預行者就係想利用呢種能量~」

想利用...EVE嘅超強能量...

耶穌伯伯點點頭:「不過...期間有啲問題...」
男仔性急所以唔穩定
切咗會唔會穩定啲?
read唔到靈魂嘅話
吹一吹咪得囉
咁宋本木個d 高濃度精神液又係點整出黎
吹邊度又用咩吹先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞