《香港傭兵》(54)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
金令早
收工等拖文
抖多陣就開始校對
短故 [我在召妓中重遇初戀]
https://lih.kg/2299029

香香
香破紅塵
女神
條路自己揀㗎 自己都唔自救
<----諗起Dick in a Box
你個腦真係

上回講到耶穌伯伯繼續講三原核中,唔同嘅含量加上唔同嘅濃度,係會產生唔同嘅效果!
喺外星高智慧生物中,一定有一個文化已經成功影響到一個星體!
而呢個星體可以自由咁喺宇宙之中漫遊!仲嚟過地球!
而其實三合作用係極危險!
耶穌伯伯相信喺人類出現之前,就已經有文明試過三合作用!
而且仲將整個文化毀滅!
呢點年輕嘅預行者係唔知道!
三合作用的確另一少個地方變成新世界!
呢個新世界,就喺黑牆裡面!
被黑牆分隔開一段時間,新嘅生活方式得演進出嚟!
不過...久於安逸...
師父冷眼打量住耶穌伯伯:「有一日...三個領域之中...有兩個領域嘅統治者提出分割領域...自成一國...然後第三個領域嘅統治者係一個自以為是...目空一切嘅死老鬼亦同意分割領域...」
三個領域嘅統治者...要分割領域...自成一國...
師父繼續講:「佢哋三個決定用分裂之牆將三個領域分隔開...但就冇諗過分裂之牆將三個領域分隔開之餘...仲搞到無限能源演算失衡...失效...令三個領域同時陷入能源消耗危機...幾咁愚蠢...」
分裂之牆...令無限能源演算失衡...失效...令三個領域同時陷入能源消耗危機...
師父繼續講:「一個年輕嘅少年睇唔過眼...將自以為是嘅死老鬼一腳踢出野外...放逐佢去山上面...等佢自生自滅...」
耶穌伯伯立即冷眼打量住師父...打斷師父嘅說話:「喂...唔好講到自己成個英雄咁喎...」
師父回返個冷眼俾耶穌伯伯:「我有講到自己成個英雄咁咩?」
耶穌伯伯繼續冷眼打量住師父:「你冇咩?明明就係講到自己成個英雄擊退惡魔咁...」
師父繼續回個冷眼俾耶穌伯伯:「你明明就係惡魔啦...」
呃...而家係...咩情況?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

師父無視耶穌伯伯,繼續講:「年輕嘅英雄繼續推算死海文書...」

耶穌伯伯又立即打斷:「仲話唔係講到自己係英雄?」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「你理得我...」

耶穌伯伯繼續冷眼打量住師父...

師父又唔理耶穌伯伯咁多,繼續講:「喺推算死海文書嘅過程中...發現審判程序...」

耶穌伯伯搶住講:「審判程序係我發現嘅~你只係繼續執行姐~」

師父又冷眼打量住耶穌伯伯:「係咩...」

耶穌伯伯又繼續講:「梗係啦!仲有你只推算到一少部份咋~」
師父冇理耶穌伯伯咁多:「年輕嘅英雄為咗啟動審判程序...拯救世界...就開始跟住死海文書執行計劃...」

耶穌伯伯又搶住講:「你係盲目想懲戒世人姐~」

師父都係冇理耶穌伯伯咁多:「年輕嘅英雄唔單止要執行計劃...仲要幫前人執手尾...將分裂嘅領域統一...」

耶穌伯伯又搶住講:「咩執手尾吖?呢啲都係計劃嘅一部份!係你懵然不知咋嘛~」

師父繼續無視耶穌伯伯:「慶幸以年輕英雄嘅聰明才智...喺極危急嘅情況之下...成功將一個領域收服...」

耶穌伯伯又搶住講:「嘩...講到自己好叻咁...明明所有嘢就係我一早安排好~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「而家係由我講...唔論到你咁多意見...」

耶穌伯伯冇師父咁好氣:「好好~你鍾意啦~」
師父就繼續講:「年輕嘅英雄成功將一個領域收服後...繼續著手啟動審判程序...」

今次耶穌伯伯冇出聲...

啟動番判程序...係由師父...

師父繼續講:「年輕嘅英雄相信身邊嘅同伴...相信自己嘅細妹...相信只要同心協力...就可以拯救呢個世界...」

相信身邊嘅同伴...拯救呢個世界...

師父繼續講:「一切都好順利...跟住計劃進行...」

一切都好順利...跟住計劃...進行...
師父冷眼打量住耶穌伯伯:「但當啟動審判程序之時...年輕嘅英雄先驚覺被惡魔利用...」

啟動審判程序...被惡魔利用...

師父冷眼橫視耶穌伯伯身邊所有人:「原來喺年輕嘅英雄身邊所有人...都係惡魔嘅爪牙...」

英雄嘅身邊...所有人都係惡魔嘅爪牙...

師父繼續講:「所謂嘅審判之日...並唔係要為地獄一樣嘅人間變成天堂...」

所謂嘅審判之日...並唔係為地獄變成天堂...
師父冷眼打量住耶穌伯伯:「審判之日...其實係只係將本來嘅地獄...變成另一個地獄...」

將本來嘅地獄...變成另一個地獄...

師父繼續講:「年輕嘅英雄終於知道...自己一直都被惡魔利用...只係惡魔手上其中一隻棋子...就下定決心...與身邊嘅另一伴留喺地獄之中...切身體會死海文書嘅真理...」

被惡魔利用嘅英雄...與另一伴留喺地獄之中...探索死海文書...

耶穌伯伯冷眼打量住師父:「講到我好似十惡不赦咁...」

師父回返個冷眼俾耶穌伯伯:「你唔係咩?」
耶穌伯伯立即反駁:「我都只係跟住死海文書執行姐~」

師父接住講:「講到好似好了解死海文書咁...」

耶穌伯伯再反駁:「唔係咩?從古至今,冇一個人比我更了解死海文書~」

師父又接住反問:「係真係咁了解死海文書...使乜瞞住我?」

耶穌伯伯再反問:「俾你知道死海文書嘅最終目的,你會跟住執行咩?」

師父冷冷淡淡回答:「唔會...」

耶穌伯伯點點頭:「咪就係囉~」

阿月爸爸突然開聲:「審判之日...都只係開始...」

審判之日...都只係開始...
大家都望住阿月爸爸...

阿月爸爸就繼續講:「審判之日之後...仲有好多嘢未解決...就好似話裡面仲有一個領域未收服...」

裡面仲有一個領域...

阿月爸爸繼續講:「剛接手嘅年輕統治者乜都唔識...可以話係由零開始...」

剛接手嘅統治者...由零開始...

阿月爸爸繼續:「幸好身邊有一班得力嘅幫手...」

得力嘅...幫手...
阿月爸爸再情深深咁望住阿月媽咪:「最重要係...最重要嘅人一直喺身邊...」

阿月媽咪帶住莞爾一笑:「嘩吖...好多人㗎...你唔怕羞我怕吖...」

呃...係咯係咯...好老尷㗎嘛...

阿月爸爸帶住尷尬嘅傻笑摸摸頭:「唔好意思...太有Feel喇...忍唔住就講咗出口...」

在場嘅其他人都冷眼打量住阿月爸爸...

「咳咳...」阿月爸爸咳兩聲,「而事實上...身邊所有得力嘅幫手...其實都係聽從惡魔嘅指示...」
耶穌伯伯搶住講:「喂...連你都話我係惡魔吖?!」

阿月爸爸冷眼打量住耶穌伯伯:「都唔係第一日㗎啦...由我知道你嘅真正身份...我一直都視你為惡魔㗎啦...」

耶穌伯伯無奈咁擰擰頭:「所以話親生子又好~半邊仔又好~都係信唔過~」

阿月爸爸同師父異口同聲:「係信唔過就唔會幫你做咗咁多嘢喇...」

做咗咁多嘢...

阿月爸爸同師父...都幫耶穌伯伯做咗好多嘢?

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 53

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父同阿月爸爸:「係係係~真係辛苦晒你哋喇~」

師父就冇耶穌伯伯咁好氣...
已經將[Day 24-三合成立] PART 52 Upload上Facebook同紙言
你哋個腦真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞