《香港傭兵》(54)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
全部綠茶 冇晒威士忌
冇晒綠茶 只有威士忌
威士忌同囡囡口水
含量.... 濃度....
爆炸.... 生成黑物質.... 會唔會穿越埋時空
巨連溝鮮奶
咁就要睇幾濃喇
睇咗陣之後發現
我好似入錯post
變咗科幻嘅
不嬲都係

最科幻嘅係飛揚有碌真心正
一向都係科幻㗎 紙言都係標咗做科幻故
唔係你以為係咩
真心正係科幻嘅話 即係假鳩?
妹妹仔早
金令早
各位早晨
要繼續努力 唔可以俾自己懶
收工等拖文
咁就過一日
等文
仲有十分鐘

上回講到年輕嘅預行者想打EVE主意!
因為三原核之中,EVE能量最能夠取代靈魂!
之但係要抽取EVE能量同抽取靈魂嘅方法好唔同!而且相關技術又唔喺佢手!
所以年輕嘅預行者就打算拎埋其他死海文書殘卷!
唔知點樣之下,真係俾年輕嘅預行者得到十份死海文書殘卷!但都仲係冇相關技術!
年輕嘅預行者只好自己推算!
又真係俾佢嘅聰明才智推算到!
但就喺佢準備喺EVE身上抽取能量之時,俾人搶咗!
唔止搶走咗EVE!仲有ADAM!
年輕嘅預行者只好以LILITH同少女靈魂幫佢打天下!
唔知有心定冇意啦~總之搶嚟搶去之下,最終真係俾年輕嘅預行者搶返EVE同ADAM!
喺年輕嘅預行者手上嘅三原核都覺醒到去一定層次!但年輕預行者嘅聰明都只係小聰明~
耶穌伯伯繼續講:「總之...結果唔單止並唔係年輕嘅預行者所想...仲令佢滅亡~」
唔單止唔係佢所想...仲令年輕嘅預行者滅亡...
耶穌伯伯打量住我、阿月同綽姿:「所謂嘅收集三原核...所謂嘅共嗚...所謂嘅三合...所謂嘅改變世界...所謂嘅天使大軍...除咗含量...其實仲要計算埋濃度...」
合量…濃度...
耶穌伯伯繼續講:「年輕嘅預行者只係著重於載體體內原核嘅含量...卻忽略咗濃度...」

卻忽略咗...濃度...
耶穌伯伯繼續講:「根據死海文書所記載...唔同嘅含量加上唔同嘅濃度...係會產生唔同嘅效果...」
產生唔同嘅效果...
「跟住落嚟...先係最重要嘅部份...」
最重要嘅...部份...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 52

耶穌伯伯繼續講:「正如頭先所講...三原核遍布整個宇宙...而且比較鍾意喺有智慧嘅生物聚合~我哋人類呢種只限於有智慧生物都聚合到一定含量...咁即係話外星高智慧生物就聚合得更多啦~」

外星高智慧生物...

耶穌伯伯指指天上:「所謂嘅天使大軍...極有可能就係喺遼闊且寂靜嘅宇宙之中...有高智慧生物利用三原核產生嘅三合作用其中一環...製造出高智慧智能軍隊~」

高智慧智能軍隊...
耶穌伯伯繼續講:「之但係三合作用其實係極危險~份量計得準就話可以製造出天使大軍~改變世界~但冇好好咁計算嘅話...唔單止毀滅一個地區...一個國家...甚至乎毀滅整個文明~」

毀滅整個文明...

耶穌伯伯繼續講:「相信喺人類出現之前...恐龍出現之前...再遠古之時...地球上曾經出現過多過一個文明...亦至少有一個文明係被三合作用毀滅...仲要毀滅得不留痕跡~」

被三合作用毀滅得不留痕跡...

耶穌伯伯繼續講:「相對地...只要份量計算準確...所覆蓋嘅範圍唔止一個地區...甚至乎一個行星...」

計算準確...覆蓋範圍?
耶穌伯伯繼續講:「只要計算準確...個行星有幾大...大地球幾百倍...幾多倍都唔係問題~而以外星高智慧文明嚟講...唔難~」

以外星高智慧文明...

耶穌伯伯繼續講:「可以肯定...喺人類出現之前...甚至喺太陽系出現之前...就已經有外星高智慧文明完全掌握三原核嘅三合作用...覆蓋整個行星...將行星改造成可以脫離恆星...自由咁喺宇宙漫遊~探訪過地球~」

自由咁喺宇宙漫遊...探訪過地球...

耶穌伯伯繼續講:「而年輕嘅預行者並唔知道呢一點...佢唔了解喺佢手...已喚醒嘅三原核含量同濃度嘅比例係幾多...覆蓋範圍有幾多...甚至連有附帶毀滅範圍...受影響又有幾大都唔知~」

附帶毀滅範圍...受影響又有幾大...
耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑點點頭:「冇錯~年輕嘅預行者手中嘅三原核的確可以產生出三合作用~可惜嘅係...覆蓋嘅範圍只係得一少部份...」

可以產生三合作用...但覆蓋嘅範圍只係一少部份...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑一指...

我跟住耶穌伯伯所指嘅方向一望...望向山崖...山崖再遠...再遠...遠遠嘅...

『黑牆...』黑牆...一幅超巨型...高高...直上到天際嘅黑牆...

黑牆嘅頂上...仲有一層厚厚...黑色...深淵一樣黑嘅黑雲蓋住...

嗰度...我哋稱為禁地...

我哋嘅大本營...好接近嗰邊...但絕對禁止向嗰邊調查嘅禁地...
耶穌伯伯打量住黑牆:「喺黑牆裡面...係一個新世界~」

我哋稱為嘅禁地...係一個新世界?

耶穌伯伯繼續講:「喺三合作用之後...無限能源演算之下...以EVE內存AI控制嘅EVE Unit,開始幫助喺裡面生活嘅人~」

EVE內存AI...EVE Unit...

耶穌伯伯繼續講:「被封閉喺裡面生活...與外界隔絕嘅人...都開始嘗試建立一種生活方式...一種體制...一種...算係另一種文明...」

一種生活方式...一種體制...另一種文明...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞