《香港傭兵》(54)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
耶穌伯伯繼續講:「起初都有好多嘢唔知...要慢慢探索...要慢慢建立...建造...」

要慢慢探索...建立...建造...

耶穌伯伯點點頭:「然後探究到與外界連接嘅方法...但盡可能唔與外界連接...避免與外界連接...」

避免與外界連接...

耶穌伯伯再點一點頭:「過咗好多年...裡面嘅生活開始穩定...開始安穩...安穩得耐...就開始有變...」

安穩得耐...開始有變...
耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑打量住師父:「久於安逸...自然會自尋煩惱~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「有一日...三個領域之中...有兩個領域嘅統治者提出分割領域...自成一國...然後第三個領域嘅統治者係一個自以為是...目空一切嘅死老鬼亦同意分割領域...」

三個領域嘅統治者...要分割領域...自成一國...

師父繼續講:「佢哋三個決定用分裂之牆將三個領域分隔開...但就冇諗過分裂之牆將三個領域分隔開之餘...仲搞到無限能源演算失衡...失效...令三個領域同時陷入能源消耗危機...幾咁愚蠢...」

分裂之牆...令無限能源演算失衡...失效...令三個領域同時陷入能源消耗危機...
師父繼續講:「一個年輕嘅少年睇唔過眼...將自以為是嘅死老鬼一腳踢出野外...放逐佢去山上面...等佢自生自滅...」

耶穌伯伯立即冷眼打量住師父...打斷師父嘅說話:「喂...唔好講到自己成個英雄咁喎...」

師父回返個冷眼俾耶穌伯伯:「我有講到自己成個英雄咁咩?」

耶穌伯伯繼續冷眼打量住師父:「你冇咩?明明就係講到自己成個英雄擊退惡魔咁...」

師父繼續回個冷眼俾耶穌伯伯:「你明明就係惡魔啦...」

呃...而家係...咩情況?

今晚出完

三句預告

師父無視耶穌伯伯,繼續講:「年輕嘅英雄繼續推算死海文書...」

耶穌伯伯又立即打斷:「仲話唔係講到自己係英雄?」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「你理得我...」
自己讚自己
師父都係講事實姐
飛揚自稱真心正都係冇圖
揚冇覆我
冇圖都可以係真相
你個時間咁準 我睇唔到吖
而家覆返你 妹妹仔早
準時7點正坐定定睇文嘛
抵錫
準備好迎接新故未
新故here i come
好快就有
lm等睇
咩題材先
你唔會唔知係咩題材嘅
神啊 請多給我一點時間
你又要時間喇?
妹妹仔早
各位早晨
點解咁眼瞓
預支未來嘅時間
天氣凍
要計利息
空虛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞