《香港傭兵》(54)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike

上回講到師父講故~講一個年輕英雄點樣將惡魔放逐嘅故事~
誰不知原來所有嘢都係惡魔嘅精心安排!
年輕嘅英雄啟動審判程序!卻親手創造一個新地獄!而自己亦慘困喺呢個新地獄之中!
不過年輕嘅英雄即嘗試體會地獄嘅痛苦!
然後就到阿月爸爸講故~
話新上任嘅統治者乜都唔識~不過好彩就係有班得力幫手幫助~
當然最重要就係最愛嘅人喺身邊啦~
阿月媽咪帶住莞爾一笑:「嘩吖...好多人㗎...你唔怕羞我怕吖...」
呃...係咯係咯...好老尷㗎嘛...
阿月爸爸帶住尷尬嘅傻笑摸摸頭:「唔好意思...太有Feel喇...忍唔住就講咗出口...」
在場嘅其他人都冷眼打量住阿月爸爸...
「咳咳...」阿月爸爸咳兩聲,「而事實上...身邊所有得力嘅幫手...其實都係聽從惡魔嘅指示...」
耶穌伯伯搶住講:「喂...連你都話我係惡魔吖?!」
阿月爸爸冷眼打量住耶穌伯伯:「都唔係第一日㗎啦...由我知道你嘅真正身份...我一直都視你為惡魔㗎啦...」
耶穌伯伯無奈咁擰擰頭:「所以話親生子又好~半邊仔又好~都係信唔過~」
阿月爸爸同師父異口同聲:「係信唔過就唔會幫你做咗咁多嘢喇...」
做咗咁多嘢...
阿月爸爸同師父...都幫耶穌伯伯做咗好多嘢?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 53

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父同阿月爸爸:「係係係~真係辛苦晒你哋喇~」

師父就冇耶穌伯伯咁好氣...

阿月爸爸就繼續講:「剛接手嘅年輕統治者好努力學習...亦都同身邊嘅幫手努力去執行惡魔嘅指示...成功將最後一個領域收服...」

執行惡魔嘅指示...成功將最後一個領域收服...

阿月爸爸繼續講:「曾經將三個領域分隔開嘅分裂之牆都已經盡毀...無限能源演算再次生效...再唔使擔心EVE能源會被耗盡~」

無限能源演算再次生效...EVE能源唔會被耗盡...
阿月爸爸冷眼打量住耶穌伯伯:「不過三個領域統一都係惡魔嘅計劃之中...其中一步~」

耶穌伯伯挖挖耳仔:「開口埋口都用惡魔嚟稱呼我...真係難聽...」

阿月爸爸冇理耶穌伯伯咁多:「惡魔嘅目標始終都係喺地獄...」

惡魔嘅目標...係地獄...

阿月爸爸繼續講:「此時已經過咗十幾年...地獄已經產生極大改變...」

耶穌伯伯接住講:「而變改...係必然...」
師父冷眼打量住耶穌伯伯:「你就係因為要令地獄有咁嘅改變...先引我去啟動審判程序...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑點點頭:「可以咁講啦~都係跟死海文書去執行...逐步逐步執行...」

師父繼續冷眼打量住耶穌伯伯:「有必要咩?」

耶穌伯伯繼續帶住慈祥嘅微笑點點頭:「絕對有必要~」

唔單止有必要...仲要係絕對有必要...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父:「喺地獄體會咗咁多年...應該將死海文書推算咗唔少~」

師父冇出聲...
耶穌伯伯再帶住慈祥嘅微笑打量住...打量住阿月爸爸:「你都應該係~」

阿月爸爸點點頭:「的確...我都有好好研究過死海文書...始終前人經驗話我知...唔可以盲從惡魔行事...」

師父冷眼打量住阿月爸爸...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑擰擰頭:「佢就係唔會盲從我嘅指示行事,先要我搞咁多嘢姐~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「你都好意思講出口...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父:「我都係講事實姐~」

阿月爸爸冷眼打量住耶穌伯伯:「事實就係你係一個陰險嘅惡魔...」
耶穌伯伯無奈咁擰擰頭:「做咩姐...做咩姐...你哋兩個~我一五一十十五二十廿五三十咁講晒出嚟,你哋會跟住做咩?唔會吖嘛~因為你哋兩個都係同一類人...過份自我主義嘅人~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「最自我主義嗰個係你囉...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父:「我自我得嚟有料吖嘛~」

師父冇耶穌伯伯咁好氣...

阿月爸爸點點頭:「的確...你真係好有料...死海文書...根本上就同一堆亂碼冇分別...」

師父打量住阿月爸爸:「唔好話你...我都花咗唔少時間去研究...結果喺自己以為了解咗好多嘅時候...點知都係一知半解...俾惡魔利用...」
耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑擰擰頭:「我都花咗畢生嘅時間同努力...先行到而家呢步㗎~」

阿月爸爸打量住耶穌伯伯,無奈咁點點頭:「點都好...始終都要跟住你呢隻陰險嘅惡魔繼續行...」

師父冷眼打量住耶穌伯伯,接住講:「縱使我喺地獄之中體會...亦都係跟住你呢隻陰險嘅惡魔繼續行...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住阿月爸爸同師父:「一切都只係跟住死海文書發展姐~」

師父冷冷放下一句:「跟住死海文書嘅發展...懵然不知...」

阿月爸爸接住講:「假如可以再早啲推算到...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父同阿月爸爸:「你哋又會唔會跟住死海文書...好似我咁...一步一步...跟住死海文書...一步一步...」

師父同阿月爸爸冇出聲...諗一諗...默默咁諗一諗...
耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住師父:「你只係想審判世界...做救世者...解救受苦嘅人...」

師父只係想...審判世界...做救世者...解救受苦嘅人...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑,打量住阿月爸爸:「你就仲簡單~只係想見返我個囡~同到我個囡一齊就咩都唔理~好一個情聖~」

阿月爸爸...係一個...情聖...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑擰擰頭:「就算俾你哋兩個早過我...完整推算出死海文書...都唔會好似我咁無聊咁...跟住佢...演繹出嚟~」

就算俾師父同阿月爸爸...早過耶穌伯伯完整推算出死海文書...都唔會跟住佢...演繹出嚟...
耶穌伯伯繼續帶住慈祥嘅微笑擰擰頭:「我真係無聊嘅惡魔呢~」

耶穌伯伯...係無聊嘅惡魔...

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「唔好扮啦...每一步...都係你想實現...」

阿月爸爸都冷眼打量住耶穌伯伯:「由開始...到而家...我哋呢啲棋子...你移動我哋嘅每一步...除咗為咗最後...都係你希望實現...」

「哈哈哈~」耶穌伯伯大笑三聲,「你兩個真係了解我~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「做咗棋子咁耐...」

阿月爸爸冷眼打量住耶穌伯伯:「仲唔知盤棋點玩咩...」

做咗棋子咁耐...仲唔知盤棋點玩?

今晚出完

三句預告

『咁講法...死海文書嘅最終目的...又係乜嘢?』雖然...我都只係棋盤上一隻棋子...

我係知道...而且已經做咗段唔短嘅時間...

慶幸我冇變成棄卒...行到嚟呢步...
你嘅風格係咩先
拖文嘅風格
咁都要「你」同朋友b係能力上差唔多先會有咁既問題
如果「你」係情聖、就算比朋友b超時空搶左女之後都可以溝到其他好既女仔既話、「你」都可以一樣/甚至更加幸福嫁
再姐即使朋友b超時空橫刀奪愛成功左都好、佢本身既性格冇變到一樣都係咁toxic jj、唔識同女c相處既話、佢地既愛情都唔一定會圓滿嫁bo
咁嘅話根本唔係叫迎合大眾風格

至少要用字精闢,唔好俾人一種為寫而寫嘅感覺
起碼每句都有佢嘅用意所在先好架嘛
如果嚟嚟去去切J都要一個星期
幾好嘅題材同角色都救唔到你
縱使B嘅性格改變得再好 同C嘅相處天唔天衣無縫 你係受害者嘅身份都係不變
世上有一種叫非她不娶
B使出超時空橫刀奪愛呢個事實亦係不變
每一句背後都有佢嘅意義 但普通大眾都睇唔到背後
就好似切J嗰Part咁 點解要用咁多字去描寫飛揚去殘殺一個人
正正就係想講佢已經喚醒咗喺地獄生存嘅感覺
喺地獄生存 係要殘暴 有好多殘酷嘅手法殘殺敵人
初初睇唔會明 但當睇到最後 就會諗返起
不過事實就係到最後應該冇人會睇得明
每隻字都要浮於表面 呢個先係大眾口味
而我都開始學識呢點 得作者自己先睇得明嘅故唔係好故
所以嚟緊我都好努力咁去改進
先由故名開始
描述唔緊要
重點係精進精闢
用最少嘅字數去描述最多嘅嘢
將你嘅諗法濃縮再濃縮
你講話冇人睇得明嘅
就試下將部分內容放出嚟

我明個故有好多伏筆,要讀者慢慢估
但去到一個點根本好難吸引人
尤其是係啲打鬥
係呀,中間係有唔少嘢可以推敲出嚟
咩飛揚變勁咗,咩絕對領域,咩綠色天使翼
但更多嘅係「嗡嗡嗡嗡嗡」同埋氣刃拔刀斬
一開頭可能好華麗好型
但最後就變得審美疲勞
有種嚟嚟去去都係咁嘅感覺

anyways 你加油啦
同埋個故唔知今個星期完唔完到呢
<---好可愛
好似第一次(?)見揚擺連/高登表情落文度
如果人地超時空橫刀奪愛可以搶出到既另一半、係倫理學上又可唔可以叫做命中注定既天作之合呢
冇錯 你所講嘅都係我喺呢個故學到嘅
所以我一直都覺得有意見先有進步
尤其喺打鬥方面 嚟緊一定會精簡
喺寫呢個故嘅打鬥 為咗每個動作真係做到出嚟 我花好多時間上網睇日本嘅劍道
然後仲要自己一個人戇鳩鳩咁拎住碌木試
真係自己一個人試啲動作可唔可行
老老實實描寫幾招咪算 之後就用最簡單嘅“刀光劍影閃過不停”就可以讓讀者自己腦內補完啦 何必吃力不討好
至於伏筆都唔會埋咁多同咁長 寫大綱嗰陣要不停又不停咁翻睇之前啲伏筆伏到去邊真係好攰
唔好話讀者 我自己都唔記得咁多
係第一次吖 因為覺得好Match吖
或者係命中注定俾人使出超時空橫刀奪愛
BTW聽日你就知完唔完到
明白你有呢個心
但好老實 好多人都未必知道認識劍道
當你描寫得太詳細而又唔係大路野
咪變左讀者同你一樣又要Google又要Youtube

正如樓上咁講
淨係寫打鬥都寫2個禮拜 重覆又重覆
我之前留言都講過
我極速望望內容見仲係到重覆打緊既劇情已經唔睇

Anyway, 俾心機啦
原來係第一次
證明我真係你嘅頭號讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞