「天穗之咲稻姬」有無人買咗?

948 回覆
49 Like 13 Dislike
一半一半
春夏專心種田,方便s/l
秋冬戰鬥

其實種田比戰鬥更麻煩
如果唔種米就去打怪會唔會仆街
咁睇嚟唔算係休閑game本身以為係d輕鬆小品
種米係你提升能力值ge方法
打怪好易打ga啫
其實好輕鬆,種田雖然講究,但你隨便種種到生晒雜草都唔會有懲罰,只係能力升得慢d,你要花多d時間打
佢哋講嘅失敗係因為蟲害、病害、或者時機影響能力升幅
即係話, 大家一齊種同一年, 用心機去種可能能力升到7、80, 冇乜心機種可能升得3、40

雖然好似係無限年, 但係玩同樣嘅年份你嘅能力比人少一半, 而且有啲枝魂要能力達標先拎到
其實佢個種田雖然每年重覆, 但係唔太覺有作業感

反而洗結之梅、八雲水晶嗰啲作業感好重

仲有壓軸五百萬木魄解真價... 呢個先惨
搞掂埋呢個你就無野玩ga啦
主線做到去 剛剛開霧城, 探索度10x

我用飼丸去晒咁多個採集點都未出到第3隻狗

係唔係要去左都城搵心靈公主先? 定係點?
如果有心出DLC都可以有好多嘢玩
不過得兩個人開發, 有冇DLC 都成問題
過埋個霧隱佢
之前記得完哂灶米先好去
我個問題就係呢度
佢地話會好多蟲害同疾病
我真係唔多覺咁做會特別多喎
頭幾年木魂唔夠個3角好細果陣d病害仲多dd
之後就算谷爆個3角都唔係好覺有乜大變化
https://hyperwiki.jp/sakuna/soilwork/

有介紹種田時機對能力影響

https://hyperwiki.jp/sakuna/soilstate/

各種災害嘅數值影響
s/l係要chok d咩出黎 問下心得,尋日喺psn買左,玩得一陣而家放工返去再摸下
196又唔夠打了
又係時侯種返1-2年田
無限推進層數同lv?
有時種田做錯嘢/洗item 要S/L
新手慢慢黎, 打下怪推下劇情先, 學下新農田技
體驗下種米生活
攻略就唔好睇住啦

我而家打緊個d係:
爆機之後, 有300層
80粒鐵礦石換真價
唔想跑圖靠金太真係有L排
新玩就唔洗太在意, 頭3-5年無乜所謂
跟住個劇情睇故事, 有晒教學
要打到咁上下故事先會開晒d農田skill
打得過205你就可以一路橫掃去到295
上一年種田玩太盡, 唔夠材料加落肥料
唯有休閒d唔加咁多材料,
種返1-2年, 儲下材料先啦
你秘藥用得好狼?

between, 推阿婆出馬路終於有運行
如果有 NG+ 就好,想睇多次個故事但係唔想 farm item
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞