「天穗之咲稻姬」有無人買咗?

948 回覆
49 Like 13 Dislike
原來計食材

尋晚終於完成咗一灶美觀米, 有啲位做得唔好蝕咗啲香氣... 果然姦田很難

再種多年美米先
天返宮打過左36跟住結界block左,要點做?

觀塘果d game 鋪間間唔標價 炒緊?
推故事, 之後會解封
溫馨提示, 未爆機只能夠落到60層
同埋天返最好夜晚打, 拎屬性材料做肥
收到
https://youtu.be/tFVxNnfNBzQ

尋晚錄咗段片show神木鏟威能
由1直上100冇難度
收米果陣無啦啦有個白堊質粒
Google 過啲人話出穗之後要控制水溫,但係點控制?
我個六角形得量多冇睇攻略亂咁黎

教下路

用鹽水篩選,落晒全部鹽

疏值種苗

疏值插秧

加啲數值仲衰過平時冇篩選同埋密值,搞乜
係 香同美 加多左少少

有太多因素起手只係其中一個factor
可以睇個google doc

https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=32389&snA=93
同埋你個三角太滿 會好多病
水流果度有寫溫度(高)(中)(低)
開哂入水出水會降溫,儲水就會高溫,當然都要睇果日天氣本身

我google白堊質粒係話收割完之後放得太耐
已經係收割完一日晒乾,然後全部一次過做晒
會唔會晒太耐?通常乾6個鐘左右就夠,大概55-80%係加成最好
晾到“乾透了”反而太多
你啲肥料過剩, 好容易有稻熱病同埋各種過長, 令到啲米冇咁靚, 能力會冇咁快上到

如果你開到可以探索火之洞, 你可以出哂所有隊友去探索秘藥返嚟種田

推探索度同故事, 令到水田有50max 增加産量

至於塊田, 你嚟緊呢年完全唔好落肥同埋木魄, 剩係落加能力嘅材料同農藥養返靚塊田先

秧苗期你個穗肥愈低愈好甚至要0, 多數情況只要根肥同葉肥, 除非你想種生命、力量同體力就keep 穗肥

分葉期開始唔要根肥, 維持葉肥到大概三角型嘅中等位置左右, 種生命、力量同體力就維持葉肥同穗肥

出穗期就維持穗肥, 種生命就加埋葉肥

大致上係咁

其實仲有水位、溫度、收割時機、落唔落基肥...
遲啲可以了解返, 但係你真係要搞返啱塊田先
哂得太乾
你收割之前放哂所有水到0先收割
掛上去之後你可以出去先打半日地圖
如果埋去啲架到主角話「曬到差不多」、可以先save再搬榖入倉, 立即做下一個步驟佢會顯示乾透度
如果係70%, 你可以load save先然休息1小時再搬穀, 愈接近80%愈好
肥料過剩點定義
我係新一年開始一次性加爆個三角形,之後收成前都唔理,咁樣叫唔叫過剩
咁樣就係過剩
譬如出穗期, 塊田其實只係要穗肥, 如果有大量根肥葉肥剩, 啲稻係會吸埋呢啲多餘嘅肥而令到稻過分生長, 影響啲榖嘅飽滿程度, 情況同一棵樹如果太多枯枝會影響其他正常枝葉生長類似
大禱樹之森去唔到深處 係第四part
係咪有咩特別位??
原來係咁
巴打有冇咩懶人種法可以種靚米
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞