「天穗之咲稻姬」有無人買咗?

948 回覆
49 Like 13 Dislike

鹽可以同都城買,清水有辦法大量取得?
鹽可以去左邊個海邊或者火山採,搵一兩個人日日採
清水唔記得用量都唔多,反而鹽好多嘢食都要用
好似仲有幾樣都減毒性,自己試下
盡早集齊5隻狗就最好
我初頭唔知有鹽害,係咁落係咁落
冬天翻地前每日都落肥,之後又係每日都落肥

個三角形滿晒去到數值5百幾

但收成果陣都係寫住 基肥:無

要點搞呢?
整地之前落肥料
冬天係俾你唔駛用 item 都可以補滿個三角形。
早晚一劑到春天就滿
個三角形係要長期keep到三圍爆?
定冬天洗底,再跟住枝苗個stage升三圍?
落完肥料先整地,無材料嘅空氣肥都得
鋤到一半先記得落肥再鋤埋佢都得
冬天加滿個三角等佢成年慢慢消耗就得
但係最好唔好加太高(即係爆出個三角),太多營養都可能有病
跟住stage落當然最理想,但係好煩
最基本

秧苗重根肥
分薬重葉肥
出穗重穗肥

唔打爆唔缺肥就ok
有時天氣好水量足,肥料會消耗好快
要控制好
如果係頭兩年就捱過去先
打多啲主線開返多啲收集點就會多啲素材
頭3年唔洗咁畀心機種
打多D地圖, 開多d劇情, 新採集點, 新技能
先會多d野玩

後期:
肥料日日一包
咩材料都唔放
都升到少少ge
我就係話鋤地之前已落肥,都係冇基肥

收成之後開始每日keep住落肥先再鋤地,都係冇
玩到過左毒氣火山都未見過有虫
試左下一野丟幾百舊食物殘渣落肥料
搞到防虫o個到變到 -100
但結果虫害都係少
係咪關放左鴨事
唔係收成後日日放肥,要係系統話可以鋤地(無記錯係冬3)依一日先放肥,之前放個d都唔係叫基肥。
咁我再試下

但我鋤地前日日放肥, 理論上都cover埋 鋤地果日 或者鋤地前1日

唔通真係要 收成之後吉左塊地佢,鋤地果日先加肥
忍唔住上巴哈睇左

系統出提示要鋤地,果陣先加肥再鋤地先計數
收成到鋤地果日中間的確可以咩都唔做
鋤地當日放肥就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞