[葵青]- 青衣樓討論區

680 回覆
9 Like 46 Dislike
我自己做銀行
我就勸Ching 唔好玩咁盡

銀行做唔到 財仔都可以按掲
不過收你十厘啫
一係就撻訂
全港首個「置安心」屋苑青衣綠悠雅苑,近期亦交投熾熱,本月暫錄5宗成交。其中1座高層G室,實用面積539方呎,兩房間隔,於綠表市場以730萬元沽出,呎價13,544元追平屋苑綠表最高紀錄。
補埋地價要成千
如果已補咗地價嘅角度,其實冇可能貴過盈翠半島,始終地點差太遠
而且房協居屋做高成數按揭要hkmc,佢個估價方式係用自由市場價扣減折扣率,肯定估價唔足準備多幾十萬首期上會啦
呢個價不如直接買私樓明翹匯
我都想知
想知翠怡幾時夠期做大維修?

要預幾錢
租緊盈翠覺得幾好住 諗緊買個兩房
但正常小小都要九百了
都叫做地鐵上蓋,差唔多啦
買灝景3期啦
三期好撚多凶宅
睇完好唔舒服
浩劫灣好似平左小小
連燈仔越燈越升

利嘉閣地產皇牌屋苑青衣盈翠半島分行高級市務經理何億儂表示,翠怡花園11座高層E室,實用面積495平方呎,建築面積636呎,採三房間隔,享全海景。單位原開價878萬元,至新近以823.8萬元成功沽出,減價54.2萬元或約6.2%,成交價創屋苑同類新高,折合實用面積呎價約16,642元,折合建築面積呎價約12,953元。

據悉,原業主於2018年6月,以約790萬元購入上述單位,持貨約3年,現轉手帳面獲利約33.8萬元,物業升值約4.3%。
爛溶溶既翠怡花園都要16.6k一呎
海欣依然低水
自從青衣俾連燈仔出post踩完之後,連海欣都爆升喇

利嘉閣地產高級市務經理何億儂表示,促成青衣海欣花園6座中高層D室的買賣成交,單位實用面積約471平方呎,採2房間隔,外望海景,新近以790萬沽出,實用呎價約16,773元。於1星期內比較不同屋苑的開則、配套及景觀後,決定購入上述海景樓王單位。另外,海欣花園現時約有16個單位放售,叫價由660萬起。

據悉,原業主於2014年8月,以約485萬購入上述單位,持貨約7年,現轉手帳面獲利約305萬,升值約63%。
【青衣海欣花園呎價首破1.8萬 創屋苑新高】

青衣海欣花園1座中層E室,實用364方呎2房戶、享公園景,日前以648萬元易手,實呎17,802元,創屋苑呎價新高,原業主2004年以147萬元購入,帳面升501萬元或3.4倍。

#青衣 #海欣花園 #呎價新高 #兩房
唔洗十日又升
上述單位成交後不久,該單位對上一層、同屬1座中層E室,實用面積、間隔及景觀均相若,獲另一買家斥660萬元承接,實呎18,132元,為屋苑成交呎價首次升穿1.8萬元大關,即屋苑接連創出呎價新高紀錄;原業主2013年382萬元購入,帳面升278萬元或約73%。
升到傻左
房屋台 搵唔到呢個POST既
可能太舊

等下個post(2)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞