[葵青]- 青衣樓討論區

680 回覆
9 Like 46 Dislike
感謝
住緊海欣, d 則真心唔掂, 個廳傢俬難擺, 細房又不知所謂地細. 向內園都勁大塵, 船聲24小時不斷嘈
隔音又差, 樓上左右沖涼你會聽到. 仲有d 曱甴多到嚇死人
個大堂門口又細, 放返工繁忙時間人逼人. 行去地鐵站有一段路無瓦遮頭, 大雨少少真係pk
唯一好處係啟勝管理, 會所乾淨
仲有唔好以為望內園好好, 其實樓望樓到仆街, 完全無私隱
向內園都聽到船聲咁勁除左個則之外,有無人講下翠怡係咪都係咁?
翠怡我都住過, 翠怡除左3期向海, 其他都唔會太嘈
但如果翠怡向狗屋嘅, d 巴士聲電單車聲都幾嘈下, 又要向正西曬到仆街
海欣船聲嘈係因為d 樓太近, 形成d 迴音, 令到向內園景d 單位都聽到船聲
大家點睇偉景花園?

好唔好住?
偉景應該係全青衣最高汁既居屋盤啦
唔計價錢會係綠悠好d
計埋呢d 偽居屋, 咁應該係宏福最高汁
同意
地理上贏晒
我去過附近視察,外牆睇落都有d 殘舊
個樣都似要執執,唔知偉景法團o唔ok 呢

個個業主都好守規矩無人改大隻窗,係咪唔畀改
另外屋苑感覺上好似比較多中老年人
偉景都講緊29年樓了, 未做大維修, 外牆你想有幾靚, 同樣地29年難免多廢老廢中, 附近青衣村都係老齡邨黎
但29年樓係青衣唔算最老果批啦, 隔離青怡 翠怡都30幾年了, 都係未做大維修
偉景有無法團呢樣唔清楚wo, 要搵aa 問下
偉景勝在係則靚, 樓下配套齊, 位置自成一角無乜外人會入黎, 但落雨去地鐵站就全程無瓦遮頭
隔離青怡好似配套再多d ,但比偉景舊同細
兩個屋苑比較點睇?
樓價反映左啦
有budget 緊係私樓嫁
青怡兩房呎價好誇張 成萬6-7蚊
青怡長江樓
住過嘅朋友話滲水滲到PK
加埋個前議員把持嘅法團

如果揀青怡不如翠怡或海悅
個價係細單位
Lump sum細
翠怡同海欣細單位都一樣

睇返大單位會發覺兩個size呎價唔一樣
呢排睇完藍澄灣...6座 單位d 間隔其實又幾正worr
唯一缺點係黑廁同埋無咩景,
但室內好多野都好新,好大
通返關你會喊,樓下大堂好多喼神支那人
交通閪 朝早等小巴等到閪
多支拿人
冇野食
冇餸買
嘈音就唔算嚴重可能果陣係中層
另外,都好似幾多人跳樓,睇路

利伸:家人曾經持有 大學時代經常上去溫書
藍澄好聽叫自成一角
唔好聽叫偏埋一邊

仲有間酒店
長期強國人大量出入問路

最緊要係佢係服務式住宅嘅用途
之前睇過藍澄灣既賣盤,d業主顯露一副你快d來接火棒既樣,入到個屋苑總係覺得陷入一個峽谷底咁,周身唔聚財,對我黎講好唔舒服

所以我會寧願揀隔離既美景唔揀佢
明翹匯
我之前住左7、8年
近排搬左出去住大d
用真實經驗話你知

黑廁潮濕唔通氣係真
隔離內地人酒店煩係真,樓下商場晚上太多酒店人根本不想下去迫係真
牆隔聲差係真

間隔大四方實用係真
以呎價來講平係真
交通其實不差,去青衣小巴你當無,去葵芳小巴好密
行上蛇仔橋上邊巴士站車好多,條蛇仔路唔難行,係太陽太勁或大雨天難頂
自己揸車係天堂
樓上話多人跳樓係吹水
游池會所理論上同酒店share,但你想見到一個酒店客都難
不過會所無野好玩同殘係真
管理費平到笑,仲包1 gbs 寬頻上網

晚上都算靜,間中可能有船或飛機聲,係有陣時有班死x街飛車好x吵

將貨就價,上車盤來講ok
上左車先講,遲啲再樓換樓再住好d
曉峰園巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞