[葵青]- 青衣樓討論區

680 回覆
9 Like 46 Dislike
月入45-50k,首期2m
灝景3期, 內園2房. 海欣依家720-750萬, 都係俾多一球姐
不過要睇下按揭過唔過到
睇睇啦再 唔係急嘅🙏🏻
我諗8m最盡
Mortgage 正常係人工 x 100減dd
不過宜家疫情
如果係浮薪就會以最近12個月最低嗰個月計

師兄50K應借到4.9M
加2M首期
應6.9M
🙏🏻🙏🏻🙏🏻 太大想頭
如果有人簽擔保就得
師兄都係差dd
已經俾好多人好好多
用資產擔保唔知得唔得呢
要儲下啦再🙇‍♀️
嘩... 剛剛見爸打你話 ~浮薪就會以最近12個月最低嗰個月計. 真係絕望到黑...我成份糧係得佣未唔使諗..上車
正常係12個月平均數
但第4波時就改以12個月最低個月計

爸打你係得佣唔係問題
最緊要係每個月都差唔多
唔好突然有個月冇佣

當然帶頭盔先
詳情以Mortgage同事答案為準
青衣偉景咩質素咩價錢?
邊度得呀
每一萬收入借到100萬
即係只買到700 萬樓
未計雜費
建議嗰位巴打先度度有冇人簽擔保
如有可加大Budget

如冇就先睇翠怡先
上咗車後幾年再轉海欣灝景等
如果佢係公務員/醫管局係唔係有機會突破哩個限制?
我份工都算穩 但問咗都係唔得
銀行角度答你
唔會
正常係人工 x 100
浮薪就12個月平均數

如果疫情影響嘅工作
如做食,補習社嘅
會問你拎多幾個月人工睇
以最低嗰個月計
樓市出現小陽春,住宅市場開始缺盤,部份上車客盲搶樓下,誤購凶宅同層單位。市場消息指,青衣昨單日連錄兩宗這類成交,價錢亦貼近市價。

區內代理表示,其中居屋青盛苑一個高層單位,實用面積381方呎,業主今年1月於自由市場以480萬元放盤,放盤約一個月,昨以470萬元沽出,呎價逾1.2萬元,屬高價成交。不過,有指買家在購入單位後,才得悉同層有單位於2009年發生墮樓命案,故即晚已取消交易,料獲退回訂金,而業主將單位重新放盤,叫價480萬元。

同區美景花園5座中層H室,實用面積329方呎,兩房間隔,屬凶宅同層戶,業主原本叫價478萬元,放盤半年後,昨減至470萬元賣出,呎價14,286元,屬市價成交。據網上銀行估價,單位估價僅466萬元,反映今次成交比估價還要高。原業主2004年以88萬元購入單位,大賺382萬元離場。
依家唔係咁玩架喇

首置穩定職業 可以爆壓測, DSR上到70%都見過有bank批到

當然果位巴打要係靚case啦最好就公務員+officer/專業職系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞