我真係好撚鍾意香港.......香港波,不了。

352 回覆
232 Like 13 Dislike
當賭大細
你睇下人地英超d波丫,幾勁幾犀利
你呀,人踢波你踢波,踢到成劈屎咁,唔好話俾人聽你係我地既足球呀

港豬
d人結果論淨係識睇英超勁,港超廢 忽略哂中間過程
有雞先定蛋先 英超如果無咁多人睇又有無人會去比錢,時間發展 雖然唔係話多人睇就一定會發展好 仲有好多附加條件 但關注度一定係其中一大因素
咁呢個係關乎marketing budget同策略
完全無聽過本地波既
可能係靠電視新聞、報紙、電台第一次知道港超
或者亞冠亞協港隊嗰d見到巴士廣告
再或者路過球場見到有貼賽程
會真係入場睇多數因為朋友邀請
初次接觸仲覺得有興趣
自然可以搵相關social media
足總social media其實有keep住update
好間中都有賣fb廣告
就算負責直播既東網都有
但有無budget再做多d就睇管理層班濕鳩
其實係一個loop黎
投放資源做marketing->有人入場->有收入->可以投放多d資源做marketing
關鍵係個起點喺邊姐
其實港超不如摺咗升降制算啦,
邊有職業聯賽降班到業餘聯賽
漫漫長路啦
噉日職成立嗰陣都係無降班,係慢慢多隊伍先搞多個J2,幾年前再搞到個J3。
韓職開踢嗰陣都係無降班,k league2都係2013年至開打。
最大問題就算冇降班,香港波係睇老細比唔比錢,老細唔玩隊波都係要執左佢
事實上真係有人平時睇港超扮到好本土好關心本地嘢
到香港出事既時候就唔見人,香港人遊行抗爭既時候佢哋就不了,要睇cctvb,可能當支持本地製作啦
上年六月之前港超post都好多潑冷水
不過612之後都冇咩了
聯盟化會唔會吸引到更多投資者
聯盟化嘅意思係乜
類似美職/nba/大多數LoL職業賽咁
大概就係冇升降制度 固定邊幾/十幾隊就長玩
冇降班憂慮可能吸引到多啲人投資
日職同韓職當初就係無升降班
其實我有時放工無野做會入旺角場睇下波
星期六日東網會有直播
另外提一提如果入場睇波 傑志張飛會貴過其他會
同埋今季理文打得幾好 可以留意下
最後甲組東區有陳7 深水埗有一堆富力同元朗球員
我覺得升降制度同投唔投資無咩關係,俾你做到香港班霸又無回報,同投資亞視無咩分別

開賭再分投注額俾球隊青訓同大幅增加聯賽獎金,咁先吸引到競爭同增加水準
港超聽日開咧 聽日開咧 聽日開咧 聽日開咧 聽日開咧 聽日開咧

好似都叫有人
足腫嗰個經費根本可以搞到好大
係班高層吞晒啲錢流到落去得嗰雞碎咁多
一定全部都係球員親屬 呃我唔到嘅
但係呢種buy in法其實又係逆世界潮流
呢句真 有乜理由咁多靚女入場睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞