我真係好撚鍾意香港.......香港波,不了。

352 回覆
232 Like 13 Dislike
香港本身唔係一個國家,本身好多人唔會有一種對國家,或自己地方嘅特別感情,歸屬感喺到。

近年香港本土主義冒起,香港隊嘅比賽開始儲到少少固定球迷。
打溜香港。。。
我認為,睇唔睇,有冇興趣,係好個人,有啲人睇波,純粹為娛樂,消閒,會以水平行先。有啲人睇波會有其他原因,唔一定以觀賞性行先。

但唔使吓吓就踩咗先。
「我好撚鍾意香港」,其實只係其中一個口號嚟,有啲人,唔一定好撚鍾意香港。不過睇得香港本地波嗰班,應該都真係幾撚鍾意香港,咁嘅閪波都咁上心,又走去爬圍欄爬山睇。
得罪講句 港超真係不堪入目
間唔中有啲網直播下都會睇一陣,但次次都睇到好辛苦因爲真係太屎
要技術冇技術 要組織冇組織 要章法冇章發 要體能冇體能
唔好成賴咩冇資源乜乜77,屎波就係屎波,大把窮閪非洲南美國家得塊爛地啲人鞋都冇得著 咪又出咁多球星
見到你班港超怨婦成日呻冇support就燥 足球本身就係商業運動
舉個例,點解係外國啲女足同男足係待遇同支援上差咁遠呀?咪就係因為相比下弱有欠觀賞性,冇人睇冇人買野咯,咪冇人放太多資源落去囉。
港超一樣道理,觀賞性低嘅踢法,參次嘅技術又冇成績交到出黎,自不然就小人睇,就會冇商業價值,冇人投放資源冇人關心囉
所以唔好成日怨 認自己屎波要求多真係咁難?
其實總會有一啲人走入去香港足球嘅topic入面踩香港足球,不過現時情況已經比冰河期好少少,冰河期嗰陣,香港足球處於一個極為兜踎嘅地位,嗰陣社會氣氛唔太好,好多人好有壓力,又冇地方出氣,有啲人會選擇去踩低一啲嘢去平衡吓自己嘅心理,香港足球係其一“目標”。

出現情況,我覺得冇咩出奇,香港本質上冇乜大改變,總會有呢啲人出現,以前見一個踩場者屌一個,而家?我冇咗呢個動力,如果可以屌撚到佢閪迷迷撚到入撚埋場,墜落閪波地獄,星期一去石硤尾睇五人波,星期二去北區睇青年聯賽,星期三去九龍灣睇預備組,星期四去屯門睇女足,星期五六睇港超,星期日睇丙組,人生只有港足,咁就值得嘅。
https://youtu.be/oiBm_4DRyAU

應該講出樓主心聲
原來Shamesung 狗黎
香港,本身地方又細,又冇特別嘅文化色彩,歸屬感,認同感不足,大部分香港人睇波,係以水平行先,又冇額外影響足球嘅社會文化因素影響。

要拉返客仔入場,最現實,都係要搞返好個比賽水平先。呢嗰年經嚟。

但我又覺得水平唔算十分低,還可以接受,可能平時睇太多鳩撚到仆街嘅波,睇完東帝汶聯賽巨戰,賓菲加對士砵亭之後,再睇南區對愉園,哇!好撚勁呀!不過係節奏慢啲。
班老野成日吹到以前幾勁幾勁雖然7、80年代香港隊實力都算亞洲二線,但係兩次世界盃外圍賽晉級對亞洲一線、同級球隊就瀨曬屎雖然依家呢代球員普遍技術基本功比唔上70-90年代嘅球員,但係體能一定比以前啲球員好
發覺2014 FIFA World Cup qualification - AFC First Round -AFC Second Round,唔少亞洲國家嘅球迷都盲撐佢哋自己嘅國家代表隊,好彩,我哋香港嘅球迷係最清醒。

也門 0-0 伊拉克(1,500)
呢場最撚戇鳩嘅,喺阿聯酋中立場打都有1,500人去睇,阿聯酋佬食飽飯冇屎屙?,唔撚關你事都入去睇,唔止盲撐,仲係盲睇。

中國 7-2 老撾(13,500)
老撾 1-6 中國(13,000)

老撾人又係戇鳩,屌你首回合輸成7球已經冇撚希望啦,次回合仲有13,000個戇鳩走入去做乜柒?老撾足球仲垃圾過香港咁撚多,支持嚟把鳩?嚴重盲撐。

科威特 3-0 菲律賓(20,000)
菲律賓 1-2 科威特(13,000)

屌你,菲律賓都係戇鳩,首回合輸3球,次回合仲有13,000個戇鳩入場,睇住自己國家輸好開心呀?嚴重盲撐,不知所謂!

阿曼 3-0 緬甸(6,300)
緬甸 0-2 阿曼(30,000)

首回合輸3球,次回合30,000兼超載,明知輸硬,入去把鳩咩?昂山素鳩拎住枝槍叫你入㗎?

伊朗 4-0 馬爾代夫(20,195 )
馬爾代夫 0-1 伊朗(9,000)

食撚屎啦馬爾代夫人,你呢個小國得30萬人,攪乜鳩足球?首回合輸4球,次回合夠撚膽死全場爆滿9千人湧入去,仲唔係嚴重盲撐?

土庫曼 1-1 印尼(7,500)
印尼 4-3 土庫曼(88,000)
印尼人真係生蕃嚟,一張飛炒到成千港紙,88,000個位爆滿,仲有幾千人冇飛想衝入去,留返啲錢叫雞好過啦,印尼足球多人睇又點,垃撚圾。

約旦 9-0 尼泊爾(17,000)
尼泊爾 1-1 約旦(20,000)

唉,唔識點形容,輸9球,嚴重冇希望, 點解次回合尼泊爾主場仲要爆棚? 好心你哋班尼泊爾人醒下啦,自己足球廢到無倫仲走去支持,係咪隊大麻隊到傻鳩咗?

沙特阿拉伯 3-0 香港(20,354)
香港 0-5 沙特阿拉拍(1,402 )

都係香港人最醒,咁撚屎嘅足球,支持來把撚咩! 冇政治原因,睇嚟把撚咩!屌你老母,呢1402人係咪香港人嚟?
香港足球,喺7 80年代,最叻主要係因為最早有職業聯賽,但國家隊層面,唔係話十分強。每個老嘢都喜歡想當年,回憶美好之時,到你老咗可能都一樣,到時你70,會同嗰孫講:「 以前呀,我嗰年代仲有香港隊㗎,即係依家叫深港市隊...」。
當一個年代結束,下一個年代嘅人,睇法又會唔同。有00年出生嘅球迷話鄭兆聰和仔金毛倫仲有踢嘅年代,香港隊幾勁,我正係處於嗰個年代,我覺得,勁條撚咩,勁就唔會畀印尼掃走, 勁就唔會友賽新加坡都打成55個。
唔係真係咁屎姐,你睇開英超就話姐
但我覺得你睇過美職都係咁上下levels
香港波水平低係事實,不過香港波有嘅嘢,外國波未必有,例如距離感,親切感,吸引之處係呢啲,睇自己陀地嘅波,感覺都係獨一無二。
港超唔啱,可以試吓港甲、乙丙組先,免費入場,有時超級好睇及好玩,有球員場邊打交,可以扮職員去打埋一份,好close㗎,同球員距離近到可以打茄輪,我推薦過兩位朋友睇丙組聯賽, 佢哋都話非常精彩,下次再睇,一定call埋全家去睇,不過成日whatsapp唔得閒理我,應該好忙。
屎唔屎,有幾屎,好個人,睇吓佢把尺點度法,同埋用咩原因去睇,有冇帶有其他因素,例如民族情感,陀地情意,都有影響。

我有幾嗰方法,可以令到一位球迷,快速接受港超。

帶佢睇丙組下游波,推薦佢睇多啲不丹(下游為佳)、汶萊、關島、北馬、 美屬薩摩亞聯賽live,好快,再睇返港超,哇!超級高汁啊。
其實水平就算唔高都冇乜所謂 但硬係聽到有啲球員賴呢樣賴嗰樣就真係睇唔過眼
情況有好似一個成日考試唔合格嘅學生不停怨父母冇比錢佢補習又話比人睇唔起咁,明明件事係有可能自己做好,但成日拎啲籍口黎為自己成績差黎做擋戰牌
有得賭啲阿叔阿伯就會入場睇
係香港政府懶清高set埋啲濕鳩例黎打壓足球
點解會差過人哋有好多原因, 可以寫到有一本書咁厚嘅研究。本身質素,體格外,仲同本身香港環境及競爭力相關。
13哥開暴走模式
有得賭先講啦
講真你唔睇港超都算啦
但連港隊都要踩都唔撚睇既就反省下自己係咪真係好撚鍾意香港
13哥都嬲了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞