LIHKG 箍牙集中討論區 33

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
佢個時話要我剝門牙,正常人聽到都會覺得奇怪,咁好自然都會問句「有冇其他選擇」,之後佢就咁講

你啱呀,自鎖尤其是damon係比傳統快啲,唔洗成日覆診,加同主打唔痛唔會刮嘴
胡唔係主打damon,中環梁醫生先係,梁好似話幾年前已經用damon代替晒傅統
so far我完全唔痛唔刮嘴唔會好似傳統咁生飛滋,我嗰時都係聽呢度啲人講咁好所以先識
其實究竟點解 我都係唔明個原理
之間有人po過一段片解釋,然過大家就明咗,不過唔知邊度搵返
但我明明記得佢都係比份Damon pamphlet 我
唔通我記憶錯亂
有無人開始箍牙(鋼線)無耐個唇就好乾

我係8月中搵專科開始箍,當時天氣好潮濕,而且我係由細到大冬天都唔洗搽潤唇膏果啲人黎。唔知關唔關箍牙事,9月頭個唇就好乾,到天氣一轉涼,吹北風惡化變埋唇炎。去睇皮膚科佢就話我似有野過敏,問佢關唔關牙箍事佢就叫我搵番個牙醫。搵牙醫之前Google到外國原來好多research都係有人對牙箍金屬過敏,走去問個讀Dental既fd都話係有可能對牙箍金屬過敏。但我之後去搵番個牙醫(專科)又話幫人箍左廿幾年都無見過咁既情況,一口咬定係其他原因,總之唔關佢事,又話如果我堅持拆晒啲野,又要重新比錢,而且啲牙唔知會點樣亂咁郁。依家個嘴唇係keep住發炎,勁無奈,唔知點樣先會好,騎虎難下咁。
睇耳鼻喉先得
佢有儀器照耳仔睇係咪耳膜受損
我皮膚對金屬敏感 就嚟上箍但完全冇諗過牙箍金屬呢個問題 而家有啲擔心
已經戴緊Retainer嘅巴打出街食飯點處理?
自鎖(透明/陶瓷)食野會唔會染色架?冇橡根
$200都試過但係洗牙專員洗 唔係醫生
已經睇左4個醫生,全部都係叫我搵番個牙醫傾
其實專科做左廿幾年野 可信過你個牙醫朋友
搵過第個皮膚科拎second opinion
睇下係過敏定普通唇炎
一係拆篩上陶瓷篩
傳統透明會唔會咁架
真係關事咩,你話口腔敏感好返都make sense啲,鋼線喺口入面但你就咀唇敏感喎⋯⋯而家專科點都可信過你個frd,人哋書都讀多7年先做到專科。淨係覺得你去睇嘅醫生全部都好唔專業,皮膚科加4個牙醫都直接推返你去箍牙醫生度,都好冇醫德,尤其係個皮膚科,佢個責任係幫病人搵出原因,大把人皮膚敏感唔會知原因
真係關事咩,你話口腔敏感好都make sense啲,鋼線喺口入面但你就咀唇敏感喎⋯⋯而家專科點都可信過你個frd,人哋書都讀多7年先做到專科。淨係覺得你去睇嘅醫生全部都好唔專業,皮膚科加4個牙醫都直接推返你去箍牙醫生度,都好冇醫德,尤其係個皮膚科,佢個責任係幫病人搵出原因,大把人皮膚敏感唔會知原因
人手洗定係機洗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞