LIHKG 箍牙集中討論區 33

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

係頭幾次唔慣會難d,之後搵岩個位就一下除左落黎
Ching 箍緊覺唔覺得痛?
你要箍幾耐?
完全唔痛
可能我唔嚴重,包裝寫戴24個牙套(唔知洗唔洗加)我諗1年都唔洗
你箍幾錢?
你應該係撞死咗隻牙,要杜牙根
有個難題想大家比啲意見
係某集團箍到最後一個箍(Invisalign),又係發覺無剝牙做唔到改善咀突既問題,我就想剝牙再箍
佢地推薦另一位醫生比我,但收70k,我真係負擔唔到,諗住自己出去揾其他醫生
但我已經後俾左retainer錢,如果應該點樣傾退返retainer錢?
倒左模喇?
應該拎唔返啦 你唯有問下
未倒,下星期先做

各位有無4萬/樓下既牙醫生介紹?九龍香港區,真係好灰,求救
唔知你咁樣算唔算二次箍牙
如果count就難啲4萬 爬完文打去問吓囉
排牙移動過就已經算二次架啦,只係第一次冇剝過牙會好啲
其實點解第二次會貴啲?
因為有責任 覺得執手尾?
可能麻煩啲 啲牙醫都唔想接咪推高個價等人知難而退
其實箍牙本身就係違反自然,第一次箍牙移動過每隻牙由亂排到齊,到第二次再箍,醫生已經少咗好多位去移動甚或乎已經冇晒位,口腔唔係彈弓唔係你話放大縮小就放同縮到,加上箍牙其實好傷,專科要賺錢有幾難,佢都無謂箍得你唔好會影響自己招牌~

不過你第一次冇剝過牙好好多,起碼今次佢可以剝牙偷位再去移動你啲牙
有個問題想問下咁多位 Ching, 我有個朋友喺大陸都箍牙,但因為封咗關返唔到去複診,差唔多成年冇換過橡筋,依家見到佢條橡筋啡色😂想問吓有冇牙醫會肯收費幫佢換下橡筋?
排牙成年冇換過橡根同鐵線其實同冇箍冇分別,不如諗下搵牙醫接手箍牙算啦
荃灣區係咪有韓醫生同邱醫生箍牙係ok?
有無人知佢地全名, 想搵佢地consult比較下先決定
墊高咗啲牙 一咬埋就痛
感覺成個月唔洗食嘢了
個線尾拮到牙肉好很痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞