LIHKG 箍牙集中討論區 33

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
咁你搽moilip之前有冇睇醫生
保重呀
牙齊但嘴突 想箍牙 有無邊間推介 嘴突係咪要專科
追咗陣post
上面話胡醫生淨係箍傳統?
因為本身做過少少research係想箍damon
亦都consult咗一個專科 不過想月尾consult埋胡醫生再決定 但如果胡醫生無damon諗緊直接去馬算
有冇consult過/箍緊胡醫生嘅巴絲分享下
有 自己覺得係類似牙石嘅野 用啲粗啲冇咁尖嘅針去刮甩佢 不過要小心啲慢慢細力刮 唔好整爛同整花個固定器

想問大家點清潔個固定器 我平時只係戴之前用牙刷加少少牙膏刷 但係見啲假牙廣告話牙膏有微粒會整花啲假牙 固定器會唔會或者怕唔怕花 唔通要買洗假牙片黎洗??? 唔想俾人以為我戴假牙

好感動你明,家下我唔識處理呀,已經被醫生警告
佢警告你乜野? 你問返佢係咩黎 應該點處理啦 可能醫生有正確方法
冇呀 有個做診所姑娘既frd拎咗啲藥同藥膏俾我 但都冇見效
不過而家好返哂!
Consult過蘇麗英
感覺比較實在
黎緊1月上箍
係下巴短定咩?
咁你而家係咪都箍蘇麗英呀?
你箍咩同埋幾錢到呀
有無巴絲嘴突箍但無打骨釘的
諗緊自己洗唔洗
同埋有打既你地通常上左箍幾耐上骨釘
啱啱liu牙發現有條橡筋斷左
點解橡根都會斷
我想問下有冇觀塘區/將軍澳區既醫生推介下
因為仲讀緊書 所以如果可以既話價錢平啲會更好
1 自己爬文
2 冇錢唔好搞咁多野 儲到夠錢先箍

大家覺得我呢個情況有無需要箍?

唔箍
去左consult話要箍3年
箍牙夜晚要帶一世固定器 諗真啲好
之前就book咗consult伍fu山同梁dat志,咁伍就con完,梁就未con

咁我自己都知自己其實唔算係好複雜嘅case,係土地問題搞到啲牙有啲亂,都預咗要剝四隻牙,就想箍自鎖嘅。

咁之前con完伍就話傳統5萬5,只包一個reatainer,剝牙一隻600-800,洗牙都另收費,如果轉陶瓷加八千。其實想自鎖,冇咁刮呀嘛,但佢話佢好少做自鎖,但我都可以做,同埋我個case箍自鎖唔會快啲,加上佢話自鎖調角度會冇傳統咁好,咁我就點頭點頭,冇出聲,不過其實我傳統同自鎖都冇乜所謂嘅,係真係純粹想冇咁刮

之後姑娘就好快手咁幫我排咗期剝牙洗牙,本身想等埋con梁先決定係邊間箍,但佢而家剝牙同con梁嘅日期撞咗,即係我冇得係剝牙前con到梁。係我衰,冇閘住佢話考慮下先

之前追po都見有人係伍到都箍得幾好,梁就好似話唔係好明佢箍嘅schedule

咁我應該cancel梁嘅consultation直接去箍伍,定con咗梁先再決定? 求指點迷津
打唔打應該牙醫決定?
同埋應該睇你突幾多 問下牙醫打同唔打會差幾多
拉力過到咪斷 冇事㗎 醫生建議三至四個鐘換
你咁懶 唔好箍啦
我係一個月換一次架
每次覆診先上過條新
我問左診所話可以等到我下星期覆診先搞
我牙醫話唔洗 不過話我覺得唔夠入可以打
打同唔打差幾mm啦
Consult多幾個牙醫再決定 費時遲啲先嚟後悔 consult過梁達志 好似冇自鎖 一去到檢查完就報價 然後問你有咩問題 唔會主動同你細講treatment plan 問佢問題佢第一下會唉咗一聲先 唔知佢嗰日心情唔好定點 大概5分鐘就出返嚟 所以我建議除咗con上面嗰兩位醫生之外再搵多兩個問下意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞