LIHKG 箍牙集中討論區 33

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
醫生收左你固定費用
佢會想用最短時間幫你箍完搞掂個case咁先符合動機
所以我唔覺得佢係有心拖症
唔明你地點解覺得佢係特登拖
係囉
我之前個醫生都係上咗後面嘅牙箍先
收好咗個剝牙窿之後先再上前面牙
收窿大概收咗4-5個月(好似係)
嗰陣醫生解釋話唔上前面牙箍住
因為咁樣可以同時唇有力可以將啲牙向內推
的確又真係個咀越嚟越無咁突
不過我個醫生每次覆診都會影相做record
每次做完都會解釋進度同睇改變咗啲咩
會唔會係牙套臉?
塊面凹左 過段時間會好返
醫生收左你固定費用
佢會想用最短時間幫你箍完搞掂個case咁先符合動機
所以我唔覺得佢係有心拖症
唔明你地點解覺得佢係特登拖
係囉
我之前個醫生都係上咗後面嘅牙箍先
收好咗個剝牙窿之後先再上前面牙
收窿大概收咗4-5個月(好似係)
嗰陣醫生解釋話唔上前面牙箍住
因為咁樣可以同時唇有力可以將啲牙向內推
的確又真係個咀越嚟越無咁突
不過我個醫生每次覆診都會影相做record
每次做完都會解釋進度同睇改變咗啲咩

好羨慕
收費便變相冇服務,我地都明白既
最後兩句覺得你醫生都好有心
哦 我估可能係醫生想
借幾隻後牙去拉1隻牙
會快過拉前排牙
等後排唔會向牙郁

利申 9up,睇梁醫生啲巴絲試下打去問下?好過估估下
同意自己係佢到箍 暫時覺得進度ok
不過佢成日急急腳走冇機會問佢野又係真既
同埋暫時最多都係認為佢箍得慢啲
話佢冇醫德又好似誇張左少少
佢又唔係整壞左你隻牙
一係打去同姑娘講想知多啲關於進度既野
等佢mark返低
等醫生都知你想問佢野
叫佢下次覆診可唔可以預多少少時間

呢到仲有冇其他箍完佢既巴打分享下經驗
同感
唔好開名 之後會好full

今日複診等左個半鐘
牙套面應該都係左右啫
但前面都覺得太凹
我估係掛
追post睇話梁醫生用橡筋同power chain
聽醫生講咁樣係會收得慢啲
利申: 唔識 聽醫生講

其實不如下次去覆診
一見到梁醫生就直接問進度 唔好俾佢走咗去
我都覺得搵消委會或者組團問醫生,好似太激動咗啲,會唔會搞到醫生無心機箍落去。不如試下坐低之前問下醫生。

我搵第二個醫生,都係箍咗後面先,
不過進度應該有比呢度幾位梁醫生巴絲快啲,因為我第三個月開始都有排齊前面4隻牙,但未拉後。
啱啱睇完林榆芩段片 https://youtu.be/fxZYP62lbiE 牙線果到佢係咁推platypus flosser

係咪真係咁好用
佢前一日冇打俾你 提你聽日要去診所咩?
傷口個血塊冇甩咩
我個傷口露左啲白色出黎
係咪啲姑娘搞亂晒啲booking 唔交代返
我又冇事喎
可能因為主要用另一邊 黎緊再剝都有啲擔心
基本上最痛苦係剝牙果一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞