LIHKG 箍牙集中討論區 33

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我都係,其實我本身有幾隻牙已經有萎縮冇黑三角,點知上箍前去洗完牙出嚟就有黑三角好唔開心
之前consult有箍完效果圖,都知箍完會有黑三角,估唔到洗完牙會咁明顯唔知拆箍嗰陣會點
可能因為牙醫幫我洗(磨?)走咗門牙啲漬,所以一出嚟就變咗黑三角,希望啲郁下之後會冇咁明顯
係佢到箍緊 好貴
知唔知點解要sell你箍隱適美?
因為箍隱適美 個牙醫根本冇咩要做
係靠人地公司印啲牙套出黎配合調整

仲有就係 佢唔識箍你個種牙形
所以叫你箍隱適美 咁就掉比美國公司個邊搞
最唔需要專業訓練
講得出隱適美先做到呢個效果已經on9
行內人都知箍牙一定係落釘最夠力

老實講隱適美力度唔係好大
所以唔係個個case適合
最適合係啲簡單case

好多case係箍完埋唔到尾 咩都冇調整好
openbite既繼續openbite 倒及既繼續倒及
但係啲牙已經剝走曬
話個事實俾你地知
其實普通科牙醫係冇牌箍牙

咁點解佢地可以幫人箍牙?
因為佢地只係需要聽一個講座 就可以幫人箍牙
thats why你真係想箍靚棚牙最好就唔好去普通科
除非你想箍隱適美 又唔係啲好嚴重既case
因為專科考個牌都要6年以上 一定pro過淨係聽一個講座既普通科牙醫

利申 我自己係專科箍牙診所姑娘 以前自己箍過隱適美 所以唔係話隱適美就唔好 只係唔係個個適合

但樓主呢啲情況如果唔落釘 唔好諗住可以箍好棚牙
你箍專科定普通科先?
我箍專科
以前係咪有牙周病?牙肉紅腫?洗牙係咪好多牙石?
我冇牙石架,但懷疑有輕微牙周病,同可能清潔得唔好,姑娘話我刷牙太大力
清潔得唔乾淨先會有牙周病~
有牙周病牙肉就會腫 要洗牙先可以消腫
但係有牙周病腫過既 就會牙肉萎縮 定律黎
冇得補㗎牙肉萎縮 你再唔做翻乾淨啲好快甩牙
所以先話箍牙期間點解要清潔得乾淨 就係咁解
有冇用牙縫刷呀?有冇買專用既箍牙牙刷?有冇用牙線? 姑娘/醫生有冇教過你箍緊牙要點刷牙?
同埋刷牙唔係大力就乾淨 係要刷得耐同仔細 有角度㗎
你大大力刷只會整傷牙肉
岩岩上箍
祝福你
Ching 箍咩呀幾錢呀
我未做手第2次consult 未知價錢
如果你係哨牙 唔剝牙都箍得
不過就淨係改善到咬合問題
改善唔到面形嘴突問題
如果想個嘴唔嘟出嚟 想個面形靚啲咁就要剝牙
30歲
啲牙好唔齊又好尖

女朋友要我箍

但係尖嘅問題 箍牙係咪解決唔到
我箍傳統 6萬 陶瓷要+8千
有人介紹平2千
我以為係5萬幾呢d位
都要6萬
Wuuu 好貴呀
唔理咩事都睇左牙醫先啦屌
有無同我一樣,固定器有白色嘅嘢黏著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞