電鋸人 05

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我唔明電鋸點解吃mkm=和原樂融為一體
回歸原樂又係咩意思
其實而家既jump係唔係正式放棄咗小朋友市場
食左mkm唔洗全日本人一齊埋單咩?
一套鬼滅賺晒細路錢啦
其他作品咪玩其他嘢
而家唔知電次食哂mkm落肚會唔會一樣有同電鋸惡魔個能力,即係個食左惡魔落肚令世人唔記得
假設有,電次食左mkm,令世人唔記得mkm,咁mkm個份契約可能會無效左,咁照計唔駛日本人埋單

不過講咩都假,等下星期好過
可能結局係電次依然繼續殺惡魔,但佢對眼就變到同mkm一樣

重溫返先發現原來電次一早混入人群
最終回
痴撚線
做緊乜撚野呀屌你老母
食(物理)
可能根本就無「真相」?

近來都有其他漫畫/作品有探討「真」同「假」(謊言)既問題
好似輝夜/我推的孩子咁(吾,其實想講依兩套姐)

由現代主義到後現代主義﹐一切真假既問題都變得含糊不清
現實係咪「真」(用佛教既講法「實有」),宗教社會道德係咪「真」,甚至人同情感既概念都可以係一種「科學」,一套「建構」(一個故仔),以前我地會好肯定講係「真」,但而家一切都難講

但「假」(假設/唔永恆/會變化)係咪真係咁衰?好似又唔係,有哲學家建議我地返去「當下」既脈洛.「香港人」既概念五十年無,而家有,某程度只係一個故事,但唔代表佢係無意義無價值

MKM想創造「永恆」既世界,無「爛片」既世界,電次就同你講其實爛片都 幾唔錯.
我推的孩子入面,偶像就係用精美既謊言變世界帶來快樂,為某D宅男既人生帶來希望
然後,講左咁多,一切都故事情節,從未係真實世界發生過

然後就有人會屌你對套電影/漫畫做咩咁上心,為入面唔存在既世界同情節發笑同流淚.亦有人話文藝作品係對人生好好既「練習」
有人一直會問世界係咪虛構有無自由意志
其實「真相」我地永遠都無可能知,但當時電次要劈所愛既MKM黎面對自己生命,佢就係要劈落去,就好似我地幾唔情願都要起身努力過好每一日咁(炎拳最後都有講,扮下扮下就會成真,努力努力下就會習慣變得開心)

總結黎講,層主已經痴撚左線,鳩UP完畢
睇到有少少反胃

但係93話入面電鋸人係有對白㗎喎
我覺得會係喺94話俾班喪屍包圍嗰陣換人
先姦後吃
自己唔明仲大大聲聲咁
做咩啫你
平淡到完全估唔到下集係最終回
見到預告最終回真係吓左聲
個尾收得咁差, 咁都唔算爛尾既話, 點先算爛尾?
咁未食返自己d精
不知幾好營養
成套炎拳同電鋸人都好重cult片味
如果可以拍做電影應該幾撚正
第一次睇(每個星期keep住睇連載嗰陣):wtf???
第二次睇(一口氣睇):well....... interest haha
呢話平淡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞