召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(78)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
如無特別交通狀況係考大埔道
你考得澤安已經抽到上上籤
真係要講的話,大埔道先係最難,因為其他路線基本上都係只係白田圈反方向,你考大埔道都要考白田圈
到底正確停車係點
仲未有人答到我 踩哂極力子標前再踩brake問題
學車速度快得去邊 2腳一齊慢慢落喇
最易學 又唔chok
踩哂極力子車仲郁 考官肥你唔好返黎問點解
踩brake 減速
架車就快停就踩實離合器
慢慢停
停左之後拉手制空波
鬆brake 加離合器
踩極力子標前係正常
平路,想停車前,預早少少,慢慢踩盡極力子,跟住踩brake,咁標前最多都係少少,唔會肥佬
今朝有巴打話踩brake再半極力子再踩brake
同意
利申天光道同油塘
中晒最難既兩個場
睇祖哥本來見到澤安白田圈其實係多死車廢老既
但係一對比天光道靠背壟道同油塘四山街
其實都一樣
再問下如果單線轉彎有部電單車sip埋嚟同你一齊轉
係咪點都要讓佢行先
平路/向下斜要踩少少break,車好慢/好震就踩盡極力子
如果你先踩極力子,平路會滑前/斜路更加會標前 ,考官係可以話你空波滑行(我估2-3秒到)

向上斜就先踩盡極力子,再慢慢印個break,一大力/踩多左break就會chok

我估你一開始個問題係印break唔夠深
個break頭幾吋係虛位
考車預左行慢,前幾日考樂活道都係維持二波,如果平路太快印brake慢慢踩極力子

如果架車差唔多停先落極力子嘅話,好易死火,學神考試會驚到手震腳震,利申我係

其實都係預咗會標前,所以早啲停
算易啦
因為我成日驚阻住後面行車同被人 呠 就行快左 想問如果無理被後面呠 同係咁讓後面比佢地超我車會唔會因為咁易肥?被人tick車速太慢 or阻礙行車?
我唔驚死火 架車震震定聽工 係驚次次都feel到震先踩極力子會震親考宮fail
同問想問考忠義棍van巴打 三手掉頭因為係斜路,第一手軑 吊極力子洗唔洗比平路掉高啲, feel到架車震哂先起步,微震夠唔夠力去?因為微震我會易控啲 但怕會溜後
極力子高到明顯震,右腳踩住個break
鬆手掣之後慢慢放break,等部車識得蟻躝咁郁就扭
唔夠高係唔係酒溜後
真,好驚自己石蔭如果fail,retake會抽中培正
重排唔係會抽同一個試場咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞