召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(78)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
巴打第1次考?
當平時咁練就得,我覺得考車最大因素係睇運+自己心理質素
師兄我考第三次啦 師傅都話我平時唔會犯呢啲錯
同意心理質素好重要
我師傅話一個車位內都唔算空波滑行
佢教我停車原理係先重後輕
原理似踩單車 通常都會掂brake控制車速
當速度係控制範圍內就會放輕少少brake慢溜
最理想係你唔需要再加重個brake就會溜到去停車位停定

同埋預備停車踩極力子個一腳
如果一下快腳架車會好似突然冇動力同有少少”標”前
所以我停車係印brake 放輕少少brake再慢慢踩盡極力子 到停車位先睇情況補brake停
加油再考啦,我都係考左三次先pass
之前師父都話我手車OK覺得我會一take pass,點知肥咁多次,全部都係因為自己太緊張犯埋平時學車唔會犯既錯,反而師父之前講教好多女同學渣見佢地平時手車麻麻地,但都pass左。
放心,唔係因為技術唔夠,係因為輸心理質素
多謝你希望抽到快期同埋考返熟既地方
我意思係仲有速度準備停定之前
可能我表達得唔好
但我都係咁做 唔會有chok
我早兩星期掃桿埔pass咗 起碼我咁做無肥到
一定要讓正線行先
除非兩邊都塞緊 而又有足夠空間過都要慢駛咁行
Chok 就無既 但師父要我做到連feel到停車個下都無 唔係都有機肥
唔係個個都踩低哂停架咩
我就係驚死火同停唔切 太遲踩極力子又太近前面
咁你慢慢踩有冇標前
我師父係教先踩 brake 到差唔多停 feel 架車開始震先踩實極力子
咁點搞
踩極力子代表慢慢取消個動力
應該點都比一下大腳踩好
祖哥有教停車 佢都好似係話慢踩
我考個時都試過 落斜停feel到溜左前少少 我即刻印多少少brake 好彩無chok
但我師傅平時教落斜停都係同平路一樣 印brake印到震又覺得無動力就落埋極力子 右腳keep住印
我未聽過咁 
之前開始學無耐我就係踩又踩我唔盡踩一半,俾師父屌,佢話幾時先會用左腳,停車/轉波/吊極力子慢行,所以我覺得當你feel到架車慢同開始震時,你第一時間一定要踩盡極力子,之後右腳再踩實brake,然後你想慢行先慢慢放極力子去磨擦點再放break
左腳屌住磨擦點,右腳踩住個break
break到就快停低,部車震晒嗰下一嘢踩盡個極力子
停咗,完。

申利:考完出嚟已經亂揸,乜都唔記得
點解要咁複雜, clutch唔係永遠都係, 踩就要踩到底, 一刀兩斷架咩?
鬆先要慢慢嚟咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞