召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(78)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
路試真係睇運
天光道抽中行窩打老道沿路車都冇架
後面仲有架考牌車頂哂後車

祝所有考路試巴打順順利利
今日快期個網幾順 不過都係搶唔到試多一個禮拜算
東院道
不過我考樂活道
各位師兄 仲有幾日就考 想問清楚啲野

我係考棍波忠義街

咁停車前咪
先印 brake
差唔到停底咪踩底哂極力子
再踩brake 停既

但我次次一踩底極力子就加快左車程 結果再落brake就重左 有少少chok

我問過師傅點解我咪底哂個下會沖前 係唔係因為空波無動力 落斜一定會發生
佢話係因為我踩底極力子時放鬆左個brake 咪沖前 但我明明feel到我係有踩brake

想問各位師兄同一情況架車沖前係唔係正常?定真係我放左個brake力我唔知 定因為我踩極力子個下要brake再重啲?
踩極力子果陣, brake 一定要踩實晒
順嘅話多數係無放期或者已經搶哂
咁慘
想問下岩岩肥左 沙駕
即場報要下年8月先有期
有無得自己拎快期再轉番去沙駕考?
街場同駕院係2個玩法黎 唔相關的
你沙駕有冇跟死一個師傅?
可以叫佢幫你捕實有冇早d嘅期
上次肥 等左好耐
佢話幫我睇都無快過
咁無辦法啦 都係要報左先
忠義街有冇人試過考官叫兜細圈但兜左大圈
不過考試真係睇運
雖然條路難
不過出到銅鑼灣一直左線冇死車
上樂活道前停燈
之後一氣上到尾再落山冇停過
係上完山差d唔記得上返二波
到落左少少先記得即刻上返二波
如果唔係實比人剔未能使用適合波檔
到南華會自己線直頭有架死車頂哂自己線要借對面線
前面咁啱又有個學神師兄幫手開路
佢一出即刻跟佢尾出
跟住本時學車應該係會轉上試場不過我見佢直落咁行我諗佢唔想阻到我返試場
最緊要當平常揸車咁無視啊sir就得
唔好見佢寫簿就緊張
佢剔幾多輕微係唔會影響到你合格
所以自己揸好自己手車留意望鏡

祝各位巴絲考試順順利利
司機大佬好人一世平安
下 踩實哂咪死火
通常考官指示會點講?好似 話 過會講過兩個街口右轉 好多人誤會咁講係指加密村街
我上次都有人幫我開路
不過跟得佢太緊遮住咗前面㗎巴士
然後就肥咗
踩低哂極力子呢吓應該唔啱
正確停車次序:印腳制>落極力子返去磨擦點>放輕返少少腳制>用淨低輕微動力慢慢溜前再慢慢低
我唔係咁架喎
想停果時印腳制
架車收慢左收到少少震時即刻左腳踩哂極力子
同時間右腳腳制唔好放開再大少少力踩埋落去
唔同師傅唔同教法
以我所知咁樣踩哂極力子等於空波滑行
好似行錯都唔會肥你
路票即係排期信?點解google見話有18個月有效期嘅,只係唔畀人delay?
如果我肥咗幾年後先重考 係咪只需畀排期錢 + 學牌就得?
係,你岩,路票係18個月。路票即係申請駕駛考試

肥左重考都係申請學牌+重考,都係$1058
停車踩哂極力子點會計空波
咁架車最後會好輕微feel 到dup停一下
我覺得你沖前係因為架車收得未夠慢你就一野踩落極力子,
你係咪怕死火所以覺得諗住停就要踩,我自己做法係先印brake,feel到架車開始震就落極力子,咁就唔會有問題,如果你太早落極力子就會沖前,呢樣好似叫空波滑行,考試係即肥
今日考天光道肥左 係咁犯錯 緊張到轉唔到波
左腳吊極力子又feel唔到
學牌下年3月到期 想抽快期 有冇介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞