召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(78)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
停燈你地通常手制空波啦
但出袋口位短暫停車, 你地係咪會由:
2波 > break > 踩極力子 > 1波 > 吊極力子 > 鬆break > 油門 咁去開車?

同埋想問下
停燈後開車, 係咪唔可以紅燈已經踩極力子入1波, 要等黃燈先可以做呢d野?

唔駛等黃燈
見到等左一陣燈就入定一波
如果排得後睇唔到燈就見前車開始郁先入
老老實實,綜合自己同身邊經驗,我只能夠話各有各好

如果你本身同我一樣怕麻煩嘅話,駕院可以幫你搞掂所有手續,例如你肥左攞快期補考,你都可以唔使點操心;如果師傅有問題可以投訴,轉師傅。

缺點係部分師傅比較hea,同埋貴,仲有最好都出街補下鐘

出去搵師傅,彈性大啲,相對冇咁貴,大部分手續要自己搞返,例如不幸肥咗,要自己操心補考快期

另外喺駕院學,你真係為攞牌而學,你喺邊度練泊位調頭,就喺邊度考,相對容易啲;考試路線亦難度唔高。不過你最好攞左牌之後再搵師傅補鐘,又或者搵朋友傍住練下

喺街學,你如果遇到好師傅,你會真係學揸車,不過路線相對複雜,我有朋友試過喺考前,搵一個因工作關係,日日揸車周圍去嘅朋友行一次考試路線,有牌嗰個都話如果依家再考都未必pass
我係學車王搞
咩都係幫我搞掂晒
同埋d師傅有伏一樣可以投訴
我都係經學車王搵師傅補鐘
不過你話可以投訴,我會覺得佢地係無咩約束力,純粹幫你搵過個
Anyway,都係果句,各有各好
咁我個師傅又算好
學完有評分 如果太低分應該唔比係學車王度search?
佢地分埋師傅比我 咩都唔洗諗
學車王自Van有冇好師傳推介?
想問你地停定私家車開車
係望曬左中右鏡就開得定會睇埋盲點

呀sir話睇左中右鏡就OK,但每次望埋盲點又會有啲耐攪到遲起步
一定要望埋盲點,唔少意外就係因為有行人/電車單係盲點度行
除非你旁邊有車,咁就可以唔使望個邊個盲點
如果想架車慢慢駛出/ 塞車慢行 應該係踩住brake 吊住極力子 再慢慢髮brake? 試過路口塞車起步溜後如果架車太慢會唔會死火
唔吊極力子必死,所以D人先至話塞車吊極力子吊到腳軟
收到
睇行人過路燈
通常綠色燈閃緊就可以入定波吊極力子
有無車都要睇盲點

你開車果下有電單車攝出尼真係會出意外
睇幾闊,如果窄到電單車都過唔到咪唔使望
跑地自私開車無望盲點,齋3塊鏡,一take pass 丙,不過做多又唔會肥你既
其實丙部有無限唔可以太慢?
我師傅話我做就做到,但太慢的話,慢慢倒考牌主任會肥。
會肥 36. 未能調整車速以適應交通情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞