[變形金剛始祖] DIACLONE 集中討論區 2

673 回覆
7 Like 1 Dislike

DIACLONE 係 Takara 喺1980年推出去嘅約1/60比例科幻戰爭玩具。DIACLONE 旗下嘅一條 line - Car-Robots,就係而家大家所熟悉嘅 Transformers 變形金剛 前身。 喺2015年,TakaraTomy 將 DIACLONE Reboot,用舊有嘅 product 以更現代化、更精細嘅 design 重新推出。

經過重新 design 後,新版 DIACLONE 系列入面每一個部件,只要你諗到佢點用(玩),就可以用自己嘅想像力,想點砌就點砌。由一隻人仔到一大部合體機械人,TakaraTomy 都將每一 part 做得非常 detail。

依個系列好玩之處不單只玩官方部件都有排玩,因為佢大部份嘅窿都係 3mm 直徑闊,所以有好多牌子嘅模型部件都可以同 DIACLONE 一齊玩。最多人撈埋嚟玩嘅有壽屋 M.S.G 補件系列同埋 1:144 Gunpla 系列。

Official site: https://www.takaratomy.co.jp/products/diaclone/
舊 Post: https://lihkg.com/thread/859526/page/1

新Post lm
已入坑
好 唔該巴打
新手留個名
入咗咩軍備?
買左
DA-29
DA-32
DA-33
DA-45
DA-48
DA-49
DA-55
DA-56
Black Platoon

好齊又唔貴
https://twitter.com/hashtag/%E3%83%80%E3%82%A4%E3%82%A2%E3%82%AF%E3%83%AD%E3%83%B3?src=hashtag_click
初入坑/未入坑嘅可以去 Twitter 睇睇 Diaclone 系列嘅可塑性。
終於番屋企 可以拆一兩隻玩下寫下開箱文

新手入坑,成世人第一次買玩具
完全唔識擺Pose
玩就明大家點解會沉船,剩係咁砌已經覺得好正
好難想像之後再自己砌
拆散晒啲件,再撈亂佢當 Lego 噉砌
諗起都覺得興奮 不過其實仲有套DA-16既裝備set同DA-32架飛機仔要自己砌未搞
留名
等緊今個月蟲蟲個邊隻大爪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞