[變形金剛始祖] DIACLONE 集中討論區

584 回覆
4 Like 0 Dislike

DIACLONE 係 Takara 喺1980年推出去嘅約1/60比例嘅科幻戰爭玩具. DIACLONE 旗下嘅一條 line - Car-Robots, 就係而家大家所熟悉嘅 Transformers 變形金剛 嘅前身. 喺2015年, TakaraTomy 將 DIACLONE Reboot, 用舊有嘅 product 以更現代化, 更精細嘅 design 重新推出.

經過重新 design 後, 新版 DIACLONE 系列入面每一個部件, 只要你諗到佢點用(玩), 就可以用自己嘅想像力, 想點砌就點砌. 由一隻人仔到一大部合體機械人, TakaraTomy 都將每一 part 做得非常 detail.

Official site: https://www.takaratomy.co.jp/products/diaclone/

以下係 DIACLONE 敵對外星勢力 WARUDER 嘅軍備:

依個系列好玩之處不單只玩官方部件都有排玩, 因為佢大部份嘅窿都係 3mm 直徑闊, 所以有好多牌子嘅模型部件都可以同 DIACLONE 一齊玩. 最多人撈埋嚟玩嘅有壽屋 M.S.G 補件系列同埋 1:144 Gunpla 系列 .
係好玩

但係都算貴
唔算貴, 係好撚貴! 有好多人都因為個價錢而止步.
先唔講啲大件嘢, 其實就噉睇啲裝甲服, 雖然細細隻都要成180蚊, 但係佢細得嚟好 detail. 同埋真係好好玩, 係近年少見可以粗玩嘅玩具嚟.
可以睇下平時啲日本仔點玩法, 就知道依個系列嘅可玩性有幾高:
https://twitter.com/search?q=%E3%83%80%E3%82%A4%E3%82%A2%E3%82%AF%E3%83%AD%E3%83%B3&src=typd
留名支持 Big power正到
個頭伸出黎個下
第一次睇到個頭伸出嚟嗰下連動, 嗰下合體 final step 真係好興奮.
d大隻太貴
而家好多人玩裝甲服mod

係呀, 其實淨玩裝甲服都有排玩, 反而大隻嗰啲變化冇咁多.
出完轉頭大陸就好快出老翻
而家好似暫時得 Lost Planet 一間.
出得唔差
同事買咗隻
二次創作都重可能會考慮下,KO就真係.
太貴得個睇字
裝甲服個價都 ok 㗎
啲細隻先容易沉船
一買就想玩兵隊
好似我噉玩小隊咪得囉, 三四隻就夠.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞