Apple Watch 用家討論區 (40) 睇#1啦問問問

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
歷代Apple Watch比較(按圖可放大,由國際牌黑絲提供)

Apple Watch款式總覽
Series 6 & SE(2020年最新款,9月18日推出)
Series 5(2019年最新款,門市剩餘少量 [比原價平$400])
Series 4(2018年推出,官方已停產)
Series 3(2017年推出,官方以低至$1,499繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

Q:GPS同LTE有咩分別?
A:LTE版-用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台

Q:S3之前啲錶帶仲可唔可以用?
A:Series 4/5/6/SE 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換
Series 4/5/6/SE 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換

Q:幾多日之內可以買Apple Care?
A:60日內,可以Online買,remote check錶,唔一定要落士多

Q:可唔可以戴黎游水?
A:由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
--官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
--Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

Q:Apple Care 個快速更換服務係點?
A:https://lih.kg/iJxpfjX

Q:無網絡用唔用到指南針?
A:沒有網絡狀態下,電子指南針仍可正常操作。每一次啟動手錶時,都要至少花5-10分鐘定位,不能立刻使用

Q:計數機、分貝計(Noise app)等實用功能係咪淨係S5獨有?
A:S4更新後可以用分貝計(Noise app),S1至4更新後可以用計數機

Q:有無App好用?
A:https://lih.kg/ahGJkLV

Q:有無Whatsapp官方Watch App?
A:無,豬閪伯格唔撚出,用住Watchchat先
留名
留名等買
Apple Watch款式總覽
Series 6 & SE(2020年最新款,9月18日推出)
Series 5(2019年最新款,門市剩餘少量 [比原價平$400])

唔記得咗講
第一次用apple watch諗住買 se ,要唔要埋lte好
Lm
下個Post改
本身想買黑米蘭但變左石墨米蘭
睇你會唔會手機唔跟身
會跑步/gym就 lte
黑鋁易花
黑鋁底層係銀鋁
而且銀鋁可以自己拋光

姐係黑係會甩色?
留名
想問下可唔可以同時 Apple Watch 同 iPhone 用一張八達通?
分開
唔得,一張只可以揀其中一個Device
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞